Цікаві та смачні рецепти смаженої картоплі, які допоможуть урізноманітнити щоденний раціон
Пікантна картопля з куркумою
Складові:
4 картоплини
1/3 ч.л. насіння гірчиці
1/3 ч.л. куркуми
щіпка перцю чилі
сіль за смаком
кінза для подачі
Приготування:
- Картоплю варимо в мундирі, остуджуємо, чистимо і нарізаємо великими шматочками. Розігріваємо в сковороді 2-3 ст. л. рослинної олії, додаємо туди насіння гірчиці, куркуму, перець чилі, сіль і обсмажуємо 1 хвилину.
- Додаємо картоплю, смажимо 4 хвилини до рум’яної скоринки на сильному вогні, потім зменшуємо, накриваємо кришкою і смажимо ще 5 хвилин.
Картопля смажена з грибами і зі сметаною
Складові:
1 кг картоплі
500 г грибів
1 цибулина
150 г сметани
0,5 пучка петрушки
сіль і перець за смаком
рослинна олія
Приготування:
- У сковороду наливаємо 2-3 ст. л. олії, обсмажуємо цибулю, нарізану тонкими півкільцями, до м’якості. До цибулі додаємо печериці, нарізані пластинками, смажимо до рум’яної скоринки, солимо, перчимо до смаку, за пару хвилин до готовності додаємо сметану, перемішуємо.
- В іншу сковороду вливаємо олію, даємо добре нагрітися, кладемо нарізану картоплю, смажимо на сильному вогні хвилин п’ять не перемішуючи.
- Смажимо до рум’яної скоринки, в кінці солимо, перчимо.
- Коли картопля буде готова, додаємо до неї гриби зі сметаною, нарізану зелень, перемішуємо, закрити кришкою і тушкуємо хвилин п’ять. Подаємо відразу ж.
Смажена картопля з беконом
Складові:
5 картоплин
5 смужок бекону
1 цибулина
сіль і перець за смаком
соняшникова олія
Приготування:
- Картоплю варимо в мундирі до готовності, охолоджуємо повністю, чистимо, нарізаємо шматочками. Бекон і цибулю нарізаємо дрібними кубиками. Нагріваємо суху сковороду на вогні, кладемо в неї нарізаний бекон, смажимо, помішуючи до рум’яної скоринки. Обсмажений бекон перекладаємо в тарілочку.
- Додаємо в сковороду трохи олії, обсмажуємо цибулю до м’якості.
- Обсмажену цибулю перекладаємо до бекону.
- При необхідності вливаємо ще потрібну кількість олії в сковороду, кладемо картоплю, смажимо до золотистої скоринки, солимо, перчимо до смаку. До картоплі додаємо бекон з цибулею і смажимо ще 5 хвилин.
Пататас бравас
Складові:
1 кг картоплі
600 г томатів у власному соку
3 ст.л. оливкової олії
1 ріпчаста цибуля
2 зубчики часнику
1-2 ч.л. соусу табаско
1 ч.л. цукру
перець червоний і чорний за смаком
2 ст.л. петрушки
Приготування:
- Для томатного соусу в сотейнику розігріваємо оливкову олію, обсмажуємо до м’якості дрібно нарізану цибулю і рубаний часник, додаємо томатну пасту, соус табаско, цукор, паприку, перець чилі мелений, сіль, перець чорний мелений, доводимо до кипіння і варимо 15-20 хвилин до загустіння соусу.
- Картоплю чистимо, нарізаємо великими кубиками, обсушуємо паперовим рушником і обсмажуємо у фритюрі. Гарячу картоплю викладаємо на блюдо, зверху заливаємо соусом, присипаємо свіжою петрушкою і подаємо.
Картопляні оладки
Складові:
відварена картопля в мундирі (5 шт)
60 г вершкового масла
сіль і перець за смаком
Приготування:
- Картоплю варимо в мундирі до готовності, охолоджуємо, очищаємо від шкірки. Натираємо на крупній тертці, солимо за смаком, перчимо, акуратно перемішуємо, що не приминаючи.
- У сковороді топимо 30 г вершкового масла, викладаємо всю картоплю, рівномірно розподіляємо по дну і притискаємо, ущільнюючи ложкою.
- Смажимо на середньому вогні 10-15 хвилин до золотистої рум’яної скоринки. Сковороду накриваємо тарілкою і акуратно перевертаємо, переклавши на тарілку.
- У сковороді топимо ще 30 г вершкового масла, перекладаємо оладки в сковороду рум’яною стороною вгору і смажимо ще хвилин десять.