Чому Україну завалюють гречкою з Казахстану

22.08.2020

Чому Україну завалюють гречкою з Казахстану

Україну завалюють казахською гречкою, тому що казахські виробники крупи мають конкурентну фору перед українськими, що здешевлює їм сировину на 20%. Про це йдеться в матеріалі на АgroРolit.com.

«Наші сусіди спокійно обходять ввізне 20% мито, тож переробляють російську гречку і везуть її за подвійною вигодою в Україну. Чому? З одного боку, вони всі працюють у межах Митного союзу ЄАЕС, тому єдиний митний простір і жодних податків за експорт сировини. А з іншого – з окремими країнами, як-от із Казахстаном, в України укладено міждержавні угоди про вільну торгівлю.

Тож за наявності сертифіката СТ-1 ввізне мито на зерно та на крупу гречану в Україні під час імпорту казахськими підприємцями не справляється. Натомість українські підприємці, імпортуючи зерно гречки з РФ, зобов’язані сплатити на кордоні ввізне мито в розмірі 20%. Останні три роки ми бачимо активний імпорт саме з Казахстану.

Не дивно, бо казахські виробники крупи мають конкурентну фору перед українськими, що здешевлює їм сировину на 20%. Це і є основною причиною відсутності можливості українських гречкопереробних заводів конкурувати із казахськими виробниками гречаної крупи!», – ідеться у матеріалі.

Зазначаєтться, що цим розпорядженням уряду в 2015 році щодо зерна гречки російського походження запровадили загороджувальне мито в розмірі 20%, а на готову продукцію – ембарго.

Російський бізнес і бізнеси з країн співдружності не розгубилися й почали просто переносити свої виробничі потужності в інші країни. Першим став Казахстан. Зараз, бачимо, Білорусь. Торік російські інвестори почали будувати завод із виробництва гречки в Молдові.

Що ж виходить? Сировина з РФ, яку ми відгородили від себе 20% митом, натомість заходить у вигляді готової продукції від наших сусідів із нульовим митом. А українські виробники в такій ситуації виявляться неконкурентоспроможними, бо маємо заплатити 20% мита на це зерно, сировину, – розповідає генеральний директор ТОВ «П’ятихатський комбінат хлібопродуктів» (компанії «Тріо», які переробляють гречку) Антон Міллер.

, , , переглядів: 339

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *