Свята ми любимо. Не в останню чергу через щедро накриті столи, різноманітні смаколики “не для буднього дня”. Окинеш оком те розмаїття і з’їсти хочеться все і одразу. А як при цьому назавтра ще й почуватися нормально? То не таке вже й непримиренне протиріччя. Ми дізналися, як вийти з-за святкового столу з мінімальними втратами для здоров’я.
Рекомендації щодо вживання їжі:
Запам’ятайте – ситна і надто пізня вечеря є великим навантаженням для травної системи, адже ніч (пізній вечір) – час, коли активність травлення (виділення ферментів) є мінімальною. Допоможіть своєму шлунку справитися з додатковими навантаженнями – перед тим, як сісти за стіл, прийміть одну-дві таблетки ферментативних препаратів.
Намагайтеся їсти в основному те, що швидко перетравлюється. Найперше, це салати й страви, приготовлені з урахуванням сумісності. Не починайте трапезу з масного – жири знижують секрецію шлункового соку довго перетравлюються. Це стосується і смаженого м’яса, солінь, маринадів, копчень.
Спробуйте все-таки не захоплюватися екзотичною їжею – зосередьтеся на тому, до чого звик ваш організм. Якщо ви все ж хочете спробувати щось незвичайне, зробіть це після того, як з’їсте небагато овочевого салату. Сирі овочі допоможуть вашому шлунку перетравити незвичну їжу, а рослина клітковина, що міститься в них, “зв’яже” більшу частину речовин, що можуть спричинити розлад травлення.
Не варто намагатися куштувати все підряд – краще вибрати кілька страв і обмежитися ними. Якщо ж ви все-таки вирішили спробувати увесь асортимент, то поглинайте страви хоча б у невеликих кількостях, чергуючи дегустації з салатами із сирих овочів.
Не налягайте на їжу протягом перших 20-30 хвилин, проведених за столом, навіть якщо до цього ви не їли цілий день. Пам’ятайте, що відчуття ситості приходить набагато пізніше, ніж ви перевищите поріг норми споживання.
Намагайтеся їсти повільніше – “розбавляйте” цей процес розмовами, виходьте з-за столу – це допоможе вашому організму швидше переварити їжу. Після святкових переїдань корисно перейти на пару днів до пісного раціону харчування з нежирним відварним (паровим) м’ясом, рибою, яйцями і молочними продуктами.
Кілька наших порад щодо вживання алкоголю:
Святкові застілля несуть і іншу загрозу здоров’ю – набагато серйознішу, ніж переїдання, про яке йшлося. Посидіти у добрій компанії і не випити, мало у кого виходить, а залишитися у хорошій формі після вихідних треба. Запам’ятайте кілька нехитрих правил:
Добре закушуйте. Це сповільнить усмоктування алкоголю зі шлунку.
Не змішуйте різні алкогольні напої й особливо утримайтеся від червоного вина.
Дотримуйтеся золотого правила – пити не більш, так званої, “однієї дози” алкоголю на годину. “Одна доза” – це 180 мл вина (1 склянка), або 360 мл пива (1 банка), або 30 мл міцного напою (1 чарка).
Однією з причин похмільного синдрому вважають зневоднення організму. Тому ви значно пом’якшите свою завтрашню долю, якщо будете на кожну склянку алкоголю випивати по одній склянці води.