Корисні властивості полуниці – кому можна, а кому зась

24.05.2020

Корисні властивості полуниці – кому можна, а кому зась

Сезон полуниці триває і буде продовжуватися до кінця червня. Ягоди можна не тільки додавати в свій раціон, але і заготовити про запас. Щоб зберегти максимум вітамінів в полуниці і для зимового періоду, краще її заморозити, ніж готувати варення.

Полуниця гарна як в гарячих стравах, так і при випічці. Варіантів поєднання величезна кількість, тому не бійтеся експериментувати. Крім чудового смаку, полуниця має багато корисних властивостей. Про них розповіла відомий дієтолог Світлана Фус.

Користь полуниці для здоров’я

  • Полуниця – джерело багатьох вітамінів, каротину, фолієвої кислоти, мінералів, органічних кислот, клітковини і пектинів;
  • За концентрації вітаміну С полуниця поступається тільки деяким ягодам;
  • У 8 середніх ягодах більше вітаміну С, ніж в апельсині;
  • Полуниця – це потужне природне засіб для профілактики серцево-судинних, онкологічних та кишкових захворювань;
  • Ягода містить мало калорій – всього 36-40 ккал в 100 г свіжої полуниці.
  • Краще ягоду їсти зі сметаною або вершками – якщо у вас немає проблем з надмірною вагою. Жир кисломолочних продуктів обволікає стінки шлунка і пом’якшує подразнюючу дію полуниці. Якщо немає кишкових розладів, можна і зі свіжим молоком.

Шкода полуниці для здоров’я

  • Ранню полуницю можна їсти, але в невеликих кількостях – не більше 100-150 г в день. А от дітям до 6-7 років її давати не можна. Пізнішу ягоду давати дітям можна, але теж в невеликих порціях – не більше 100 г у день.
  • Полуницю не потрібно їсти з цукром – в організмі людини і так надлишок цукру, а якщо страждаєте зайвою вагою, то тим більше.
  • Не можна полуницю вживати і як десерт: після першого, другого і третього ягода може викликати бродіння в шлунку. Полуниця, як і всі ягоди і фрукти, може бути тільки окремим прийомом їжі.

, , , переглядів: 247

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *