Кулінарні лайфхаки – як правильно готувати спаржу

15.07.2020

Кулінарні лайфхаки – як правильно готувати спаржу

Спаржа – це мега-корисна рослина, яка широко застосовується в кулінарії і медицині. Вона завжди була однією з найдорожчих овочів, а в Стародавньому Римі її мали право їсти тільки імператори.

Використовувати спаржу люди почали дуже давно, пише trserial.net.ua. У Стародавній Греції її підкладали в ліжко подружжю як символ плодючості. І зараз спаржа вважається найсильнішим афродизіаком. А в Стародавньому Римі навіть заборонили продаж спаржі на ринках, щоб її могли їсти тільки імператори. У Франції, Німеччині та інших європейських країнах спаржа стала відома тільки в 15 столітті.

Найближчі родичі спаржі – часник і цибуля. Овоч можна їсти і сирим, але частіше спаржу варять і тушкують, додають в якості корисного гарніра до м’яса і риби.

Спаржа – досить універсальний продукт. Її можна використовувати як самостійну страву в вареному, тушкованому і смаженому вигляді. Але також з неї виходять дуже смачні гарніри, начинки, основи для супів і т.д.

Спаржу можна просто зварити. Для цього промиту і порізану спаржу потрібно засипати в киплячу підсолену воду і проварити буквально 2-3 хвилини. Готова страва повинна вийти хрусткою. Потім спаржу потрібно викласти на тарілки і посипати кмином, перцем, насінням гірчиці або іншими спеціями. Також до страви можна подавати майонез, лимонний сік або оцет.

Є кілька секретів в приготуванні спаржі. По-перше, овоч потрібно правильно почистити. Для цього краще використовувати овочечистку і зчищати жорстку оболочку зі спаржі, поки не з’явиться м’яка частина, а тверді кінці спаржі краще видалити зовсім. Для приготування краще використовувати високі горщики і ставити пагони вертикально. При цьому краще, щоб головки спаржі знаходилися вище рівня води.

Один з особливо смачних варіантів – спаржа на грилі. Перед викладанням на решітку спаржу потрібно вимити, обсушити і скропити оливковою олією. Готується овоч на грилі близько 5 хвилин. Перевертати спаржу потрібно, як тільки утворюється легка скоринка, а додавати спеції і сіль в уже готову страву.

Також спаржу можна тушкувати і запікати. Багато іменитих кулінарів зробили спаржу центром своїх кулінарних шедеврів. За рецептом Гордона Рамзі ви можете приготувати пікантні качині грудки зі спаржею і кедровими горіхами. Це нескладне блюдо ідеально підійде для особливого випадку.

Допоможе урізноманітнити спаржа і звичайний омлет на сніданок. У духовці ви зможете приготувати живильну італійську фріттату з печерицями і спаржею. Ще один варіант смачної і корисної фріттати – зі спаржею і копченим лососем.

Смачна страва вийде, якщо звернути пагони спаржі в шинку і запекти в духовці. Для цієї страви знадобиться соус на основі вершкового масла і молока. Прекрасно поєднується спаржа і з рибою. Наприклад, спаржу і форель можна зварити на пару і подавати з голландським соусом з топленого масла, оцту, яєчних жовтків. Додавати спаржу можна в пасту, салати, різотто. Роблять на основі спаржі дуже смачні супи-пюре і суфле.

, , , переглядів: 155

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *