Поради від сомельє: як вибрати якісне вино і зекономити

03.01.2019

Поради від сомельє: як вибрати якісне вино і зекономити

Як часто вам доводилось купувати вино в магазинах чи замовляти в ресторанах? І ви не можете бути упевненими в якості напою, навіть якщо пляшка коштує чимало. Авторка нової книги “Схиблені на вині” Б’янка Боскер, яка нещодавно вийшла, розповіла, як обрати гарне вино та не витратити зайвого. Авторка описала те, як під керівництвом кращих сомельє світу практикувалась відрізняти якісні вина від неякісних.

Головні характеристики хорошого вина

СМАК

Коли ви завітаєте у ресторан наступного разу, оберіть вино, яке вам до вподоби, та попросіть офіціанта принести невелику кількість на пробу. Хороше вино містить три критерії: збалансованість, складність і завершеність. Гарний напій не повинен віддавати сторонніми присмаками та не бути кислим. Відтінки у вині лише покращують смак. А післясмак вина повинні відчувати після того, як випили.

ВМІСТ АЛКОГОЛЮ

Щоб перевірити рівень алкоголю у вині, є два способи: за краплями від рухів келихом або за пекучістю напою. Також міцність напою підкаже, скільки келихів ви можете випити, але не надто сп’яніти. Зробіть кілька обертів келихом, щоб на стінках залишилась достатня кількість напою. Якщо по них стікатимуть чітко окреслені, повільні краплі, то рівень алкоголю високий, а якщо маленькі та швидкі краплі, або коли вино спадає завісами, то рівень алкоголю низький. Відчуйте міцність горлом.

Якщо пече на спинці язика, імовірно, це низький рівень алкоголю, у задній частині горла, – тоді середній, а якщо потеплішало до грудини – тоді рівень високий”.

КИСЛОТНІСТЬ

Знаючи кислотність вина, можна визначити, з якого винограду та де зроблено напій. Висока кислотність вина вказує, що виноград вирощено у прохолодних регіонах Європи.

Після того, як проковтнете, доторкніться кінчиком язика до піднебіння і зверніть увагу на кількість слини. Нахиліть голову вперед, і якщо під час цього в роті збільшиться кількість слини, то це вино з високою кислотністю, а ні – з низькою”, – радить автор книги Б’янка Боскер.

ПОЗНАЧКИ ЯКОСТІ

Кожна країна, яка займається виноробстовм, має своє маркування. Це є ознакою якості вина. Наприклад, італійська “DOCG”,  іспанська “Grand Reserva” та “Crianza”, французька “Vin de France” та більш якісна “AOC”, в Німеччині “Deutscher Wein” та елітніший “Qualitatswein”. Втім повністю покладатись на маркування не варто. Часто хороші витримані вина залишають взагалі без жодних позначок.

ЦІНА

Середня вартість якісного вина, зробленого виноробом на приватному винограднику складає приблизно $50–$60 за пляшку. Це говорить про якість сировини. з якої виготовляється напій. Ціна в 500 доларів та вище говорить про те, що це вино статусне, його обирають колекціонери.

, , , , переглядів: 156


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *