Руйнуємо найпопулярніші міфи про чай

13.09.2020

Є такі люди, які люблять змішувати чай та каву. Тоді це називають dirty tea latte, тобто лате із брудним чаєм. У Нью-Йорку за такий напій беруть майже 10 баксів. Попри це, все більше людей п’ють чай, особливо у пакетиках. Так виник перший міф, пише 24 канал.

Міф 1. Чай у пакетиках – зовсім не чай. Це пил, сміття з ароматизаторами і фарбниками

Є такий міф, що чай у пакетиках – це або якесь сміття, яке замітають на чайних плантаціях, або пил, або взагалі просто фарбник з ароматизатором. Міф пов’язаний з тим, що дуже часто пакетований чай – дуже низької якості. Він несмачний і тому важко повірити, що там є щось, окрім сміття.

Дмитро Філомонов – тітестер, сертифікований суддя міжнародного рівня чемпіонату Tea Masters Cup – зазначив, що чай дуже швидко росте у вологій і високій температурі. В ній розвиваються різні інфекції, бактерії, грибки. І, щоб це не відбувалось, плантації просто заливають різними пестицидами та хімією. Це все потрапляє у кінцевий продукт. Тому дешевший чай і справді може бути небезпечним.

Переваги пакетованого чаю в тому, що він моментально розчиняється і не потрібно довго чекати. А в сучасному світі, де всі спішать, пакетики рятують. Тому в пакетуванні немає нічого поганого. Це не сміття. Просто потрібно знайти чай у пакетиках високої якості, – розповів Філімонов.

Потрібно чітко розуміти, що таке чай у пакетиках. Чайний експерт Максим Малигін зазначив, що це чай, який призначений для швидкого заварювання, тому він обов’язково буде у пакетику дрібним. Якщо купувати дешевий напій у пакетиках, то і справді можна очікувати, що там буде пил.

Довідка. До речі, кількість чаю, який кладуть у пакетик називають dust (англ. – пил).

Міф 2. Чай має бути крупнолистовий. Тоді він якісний

Насправді, якщо подивитись, як росте чайний кущ на плантації, то можна побачити, що знизу – найбільше листя, а вверху – найменше. З самого верху є голка, від якої відколюються маленькі листочки. Саме це найбільш цінна сировина, яку можна зібрати з чайного куща.

Тобто чим нижчий і чим більший листок, тим він гірший, адже вбирає в себе менше корисних антиоксидантів та алкалоїдів.

 

Міф 3. Для бадьорості краще пити каву

За словами Дмитра Філомонова були підрахунки, що горнятко міцно завареного чаю містить стільки ж, а іноді і більше кофеїну, ніж горнятко еспресо. Але, на відміну від кави, де кофеїн діє упродовж 20 – 30 хвилин, а потім вмикається теобрунін і з’являється сонливість, чайний кофеїн не так швидко засвоюється організмом, тому ефект продовжується набагато довше – від 3 до 5 годин.

 

Заварювати чай понад 10 хвилин експерти не рекомендують, так як і пити його на порожній шлунок.

Міф 4. Зелений та чорний – це різні сорти і види чаїв

За технологією і за виглядом готового продукту – це різний чай, але його можуть робити з однієї сировини.

Довідка. Історія цього міфу сягає у глибину століть. Китайці, торгуючи з європейцями, не розкривали технологію виробництва духмяного напою. Вони стверджували, що зелений і чорний чай – це 2 різні види рослин. Міф розвіяв британський біолог і письменник Роберт Форчун. Досягнувши Північного Китаю, він переодягнувся у місцевого збирача на чайній плантації та виявив, що і чорний, і зелений чай роблять із листя одного і того ж куща.

Чорний чай це та ж рослина, що і зелений, тільки ферментований, тобто його листки скручують і він окислюється. Різна технологія – різний ступінь ферментації.

Міф 5. Трав’яні чаї можна пити без обмежень

Філімонов зазначив, що насправді термінологічно це неправильно. Навіть у Європі є трав’яні чаї, які називають тізана.

Потрібно розуміти, що велика кількість медикаментів, які продають у наших аптеках є ліками з рослинної сировини. Тобто просто так їх пити у великих кількостях, особливо під час вагітності чи під час хронічних хвороб, категорично заборонено. Пити їх можна тільки за призначенням лікаря, – ствердив Малигін.

Якщо ж пити правильно заварений чай, та ще й якісний, то пришвидшується метаболізм і з організму виводяться шкідливі речовини. Лідер серед чаїв, що найкраще допомагають впоратися зі шлаками, а відтак і допомагає нормалізувати вагу є “Пуер”, а, точніше, “Шупуер”. Це єдиний сорт чаю, який можна пити натщесерце без негативних наслідків для шлунку.

, , , переглядів: 882

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *