Уляна Супрун радить українцям харчуватися збалансовано та розповіла, чому це так необхідно. Основні показники збалансованого харчування: різноманітна їжа, багата складними вуглеводами, а також мінімзувати вживання певних продуктів. Про це в.о. міністра охорони здоров’я розповіла на своїй сторінці у Facebook.
Навіщо харчуватися збалансовано?
Щоб не померти передчасно. Нещодавнє дослідження харчових звичок в 195 країнах показало, що неповноцінне харчування – причина 20% передчасних смертей. Це більше, ніж вбиває куріння.
Правильний раціон допомагає контролювати вагу і певною мірою запобігати гіпертензії, діабету 2 типу, серцево-судинним хворобам, депресії, деменції, деяким видам раку. Також правильний раціон зменшує прояви ревматоїдного артриту, задовольняє наші потреби в макро- і мікронутрієнтах (амінокислотах, цукрах, жирах і вітамінах, мінералах, рослинних антиоксидантах).
Для того, щоб харчуватися правильно, не обов’язково витрачати багато грошей і купувати такі суперфуди, як чіа, кіноа, ягоди годжі, мармурову телятину і мигдалеве молоко.
Подібні продукти у меню українців Супрун називає “трендом”, і він спотворює образ здорового способу життя. Адже серед доступних та простих продуктів є не менш корисні, про які ми забуваємо.
“Гречка, борщ, смородина, кавуни, чорний хліб, кукурудзяна і перлова крупи, гірчиця і сало, кріп, оселедець, часник, червоний перець, буряк, яблука, кориця, гарбузове і лляне насіння, волоські горіхи, обліпиха, чорнослив – всі ці звичні продукти надзвичайно корисні. Хочете суперфуд – зваріть борщ”, – радить Супрун.