Лосось ГМО: скоро на наших прилавках може з’явитися риба з “пробірки”

Збір коштів на потреби армії України
16.04.2019

Лосось ГМО: скоро на наших прилавках може з’явитися риба з “пробірки”

Американська фірма Finless Foods має намір замінити натуральну рибу в суші культивованим тунцем. Підприємство обіцяє вивести продукт на ринок вже через два роки, хоча поки собівартість рибного фаршу з біореактора доходить до $12 тисяч за кілограм. Finless Foods планує перевести виробництво риби з водойм в лабораторії. Причому вирощувати рибу для подальшого знищення не будуть. Замість цього у живих особин візьмуть клітини, а потім культивують їх в стерильних умовах. В результаті поділу і розмноження клітин сформуються компоненти штучного м’яса.

Цілий стейк тунця виростити не вийде, але з невеликих шматочків можна буде сформувати котлету або фарш для негіторо – традиційної японської страви з тунця. Крім тунця, Finless Foods планує виробляти інші види риби. У вересні команді вдалося виростити м’ясо на основі клітин коропа. На думку Компанії, споживачі швидко звикнуть до культивованого м’яса.

Схожі дослідні роботи по вирощуванню штучної «риби» йдуть в різних країнах. Розвивається і напрямок генної рибної інженерії. Суперечки про те, чи можна створити генетично модифікованого лосося, тривали не одне десятиліття. І сьогодні вони стали реальністю. Може бути, світ кілька поспішає з введенням ГМО продукту, так як до сих пір немає однозначної думки вчених про його наслідки. Але, гостра нестача продуктів харчування, яка вже зараз відчувається в ряді країн, і буде тільки зростати, змушує технології та уряди країн приймати швидкі, але можливо не до кінця виважені рішення.

Прикладом цього може служити: канадська комерційна ферма, яка отримала дозвіл на виробництво ГМ-лососів. Тепер ця риба потрапить на ринок. Ферма планує виробляти до 250 метричних тонн риби на рік. У генетично модифікованого лосося є ген, який дозволяє йому в два рази швидше рости в порівнянні зі звичайним лососем. Рибу будуть вирощувати в наземних інкубаторіях. Планується, що перший комерційний урожай слід очікувати до кінця 2020 року.

США і Канада вважають, що ГМ-лосось придатний для вживання в їжу. Це, в свою чергу, зробило генетично модифікований лосось першим з трансгенних тварин, який потрапив на обідні столи в Північній Америці. Аргентина, Бразилія і Китай також схвалили тестове розведення генетично модифікованої риби. Екологи, природоохоронні організації і групи споживачів побоюються, що це може бути небезпечно для людського здоров’я, а так само загрожує рибі з дикої природи, якщо ГМ-риби якимось чином потрапить в природне середовище.

Прес-служба Асоціації рибалок України

, , , , , переглядів: 1 342

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *