Особливості використання мультипечі для випікання хліба

Збір коштів на потреби армії України
24.04.2023

Мультипіч — універсальний кухонний прилад, який може виконувати різні функції: варити, смажити, тушкувати, запікати. А ще мультипіч зручна для випікання хліба та навіть дає змогу контролювати ступінь підсмажування скоринки. Розповідаємо, як випікати хліб швидко та без неприємних сюрпризів.

Підготовка до випікання

Перший крок — підготовка тіста. Його можна замісити вручну або скористатися спеціальною насадкою, зазвичай, така йде в комплекті. Тісто має бути гладким і еластичним. Потім його потрібно залишити на 1-2 години в теплому місці для підйому.

Другий крок — підготовка форми для випікання. Вона має бути знімною та містити антипригарне покриття. Форму змастіть олією або вершковим маслом, посипте борошном. Потім перекладіть тісто з миски у форму, злегка надати йому форму батона.

Третій крок — процес випікання. Для цього треба встановити форму з тістом у мультипіч, вибрати програму «Хліб». Можна також вибрати розмір хліба (маленький, середній, великий), ступінь підсмажування скоринки (світла, середня або темна). Потім натисніть кнопку «Старт», дочекайтесь закінчення програми.

Як правильно завантажити хліб

Щоб виріб вийшов рум’яним та апетитним, потрібно правильно завантажити в камеру. Існує кілька правил, яких варто дотримуватися:

  • не перевантажуйте форму тістом — воно повинно займати не більше 2/3 об’єму, щоб залишилося місце для підйому;
  • не відкривайте кришку під час процесу — це знизить температуру, порушить технологію приготування;
  • не виймайте виріб одразу після закінчення програми — дайте охолонути 10–15 хвилин, а потім акуратно вийміть із форми та покладіть на решітку, дошку.

Не варто різати хліб гарячим. Це пошкодить структуру та зробить його сухим. Краще почекати, поки він повністю охолоне. Можна розрізати теплим ножем, якщо не можете дочекатись.

Особливості випікання різних видів хліба

У мультипечі можна випікати білий, чорний, житній та інші види. Для кожного різновиду є певні програми:

  1. Білий — найпростіший та найпоширеніший вид. Для приготування потрібне тільки пшеничне борошно, дріжджі, сіль, цукор, вода. У мультипечі маєте вибрати програму «Базова» чи «Швидка». Час випічки становить від 2 до 3 годин залежно від розміру.
  2. Чорний — складається з цільнозернового борошна або суміші різних видів борошна. Для приготування необхідно додати в тісто житню закваску чи кефір, а також різні спеції: коріандр, кумин, аніс. Для випічки потрібно запустити режим «Цільнозерновий» чи «Житній». На випічку піде 3-4 години.
  3. Житній — готується з житнього борошна чи суміші з пшеничним. Щоб випекти такий виріб, вам треба використовувати житню закваску або кефір замість дріжджів. Також можна додати в тісто родзинки, горіхи, насіння чи інші доповнення. Для випічки використовуйте ті самі програми, що й для приготування чорного хліба. За часом житній випікається аналогічно чорному.

Інші види — це, як правило, варіації з різних видів: кукурудзяної, вівсяної, гречаної. Можна випікати вироби з різними начинками: сиром, шинкою, фруктами. Час може варіюватися від 2 до 4 годин.

Випікати хліб у мультипечі — це просто та зручно. Прилад дає змогу отримувати свіжий та ароматний виріб без зайвих зусиль та витрат, експериментувати з добавками, щоб внести різноманітність.

переглядів: 170

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *