Сезон винограду: користь і шкода для здоров’я

12.08.2019

Сезон винограду: користь і шкода для здоров’я

Виноград подобається майже всім – солодкі ягоди можна купити в магазинах майже цілий рік. Але яким би смачним і корисним він не був, деяким людям не варто ним захоплюватися. Чому так – розповідає Delfi Viņa.

Багате джерело вітамінів і мінералів

Одна порція винограду важить 150 грамів або 30 ягід – в такій кількості міститься приблизно 100 кілокалорій, 1 грам білка, зовсім трохи жирів, 1,4 грама клітковини і цілий набір вітамінів і мінералів, наприклад, вітаміни А і С, калій і залізо.

У винограді багато води, і тому він добре втамовує спрагу і допомагає підтримувати водний баланс в організмі. Як і багато інших фруктів і овочі, виноград багатий антиоксидантами, які захищають від багатьох хвороб. Однак виноград містить багато цукру – в 1 порції близько 15 грамів цукру.

Ягоди для зміцнення здоров’я і підтримки краси

Виноград містить речовини, необхідні для гарного самопочуття і здоров’я, наприклад, поліфенол знижує ризик захворювання на рак, діабет і синдром Альцгеймера. Також він знижує ймовірність захворювання на остеопороз, легеневі і серцеві захворювання, і зменшує можливість утворення тромбів. Більш того, виноград має протизапальну дію.

Солодкі ягоди допомагають зберегти здоров’я очей і уповільнюють процес старіння шкіри мозку, зменшуючи ризик захворювань, що впливають на когнітивні функції мозку. Шкіра обличчя буде вам вдячна, якщо ви нанесете маску з подрібненого винограду – вона знімає сухість і підвищує еластичність шкіри. Виноград покращує пам’ять і здатність засвоювати нову інформацію. У винограді містяться речовини, які знижують ризик утворення раку грудей і простати, а вітамін К необхідний для захисту кісток від травм і переломів.

Коли виноград може нашкодити

Якщо ви зібралися пригощати виноградом дітей, то будьте вкрай обережні – за статистикою виноград є одним з трьох продуктів, яким найчастіше давляться маленькі діти.

Дітям краще всього давати виноград тільки після року – найчастіше зовсім маленькі діти до кінця не прожовувати ягоди, давляться шкіркою або кісточками. Перед вживанням виноград треба дуже добре промити, оскільки він може бути оброблений фунгіцидами, що захищають ягоди від швидкого псування.

У шкірці ягід винограду може накопичуватися багато пестицидів та інших шкідливих речовин, але водночас це дуже цінна частина винограду.

Виноградом не варто захоплюватися тим, хто приймає медикаменти, що містять багато калію, і тим, хто страждає на захворювання нирок. Важливо пам’ятати, що будь-який виноград має корисні якості, але вино, яке з нього роблять, залишається алкоголем, який шкодить здоров’ю людини при неадекватному використанні.

, переглядів: 474


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *