Вчені пояснили, чому працює безглютенова дієта

Збір коштів на потреби армії України
16.11.2018

Вчені пояснили, чому працює безглютенова дієта

Нове дослідження виявило раніше невідомі механізми ефективності безглютенової дієти. За словами дієтологів, відсутність глютену у раціоні має лише незначний вплив на вагу. Основна перевага полягає в тому, що дієта заміняє пшеницю, жито і інші зерна овочами, коричневим рисом, кукурудзою. Ці продукти збільшують популяції “хороших” бактерій в кишечнику і запобігають запаленню, а також розвитку декількох захворювань.

Нова наукова робота проаналізувала дані 60 здорових данців середнього віку. Їх випадковим чином розділили на дві групи: перша група дотримувалася восьмитижневої безглютенової дієти, а інша група — з високим вмістом клейковини.

Виявилось, дієта з низьким вмістом глютену впливає на помірні зміни мікробів кишечника і зменшує здуття і відчуття дискомфорту в животі.  Медики вважають, що вся справа в харчових волокнах, кількість яких збільшилася в раціоні людей, які дотримувалися безглютенової дієти.

 

Дієта з низьким вмістом глютену багата на клітковину, яка викликає зміни в структурі і функціях складної кишкової екосистеми бактерій і призводить до поліпшення в роботі всього шлунково-кишкового тракту. Зміна мікробіома також могла призвести до постійного спалювання зайвих калорій і власної ваги випробовуваних.

Обидві дієти були збалансовані за кількістю калорій і поживних речовин, включаючи кількість харчових волокон. Але склад останніх помітно відрізнявся. Виходячи зі своїх спостережень за зміненими схемами ферментації їжі кишковими бактеріями, дослідники заявили, що відсутність глютенової їжі в раціоні може грати останню роль в ефекті схуднення.

, , , , переглядів: 1 650

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *