10 фактів про чай і чаювання

15.12.2014

10 фактів про чай і чаювання

 

Щорічно 15 грудня у всіх країнах, що утримують статус провідних світових виробників чаю, і відзначають Міжнародний день чаю (International Tea Day). А нам саме час дізнатися щось цікавеньке про цей улюблений у багатьох країнах світу корисний і тонізуючий напій. А ще – заварити чашку ароматного чаю за якимсь цікавим рецептом.


1. Міжнародний день чаю в основному відзначають «чайні» країни, в економіці яких вирощування і виробництво цього продукту займає одне їх головних місць – Індія, Шрі Ланка , Бангладеш, Непал, Китай, В`єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда, Танзанія. 

2. Вважається, що чай, як напій, відкрив другий імператор Китаю Шен Нунг 5 тисячоліть тому. Це сталося приблизно у 2737 році до н.е., коли монарх випадково чи з примхи опустив листочки чайного куща у чашку з гарячою водою. 

3. Коли чайні кущі завезли в Європу, тут ще не знали, що його треба заварювати. Та й китайці суворо берегли таємницю “ча”. На одному з королівських прийомів у Версалі подали салат з чайними листочками. Гості жувал заморську страву і прихвалювали, адже ніхто не хотів здаватися невігласом.

4. Найдорожчий у світі – китайський чай «Да Хун Пао» («Великий червоний халат»). На аукціоні в Гонконзі у 2005 році 1 кіг продали за 695 тис. доларів.

5. Одна з найзнаменитіших подій у сучасній історії чаю – “Бостонське чаювання” 16 грудня 1773 року, коли американські колоністи викинули у гавань Бостона ящики з чаєм на знак протесту проти введеного Британією податку на чай. 

6. Холодний чай запатентував у 1904 році американець Річард Блечінден. Нині у США до 80% чаю продають у вигляді готового охолодженого напою Ice Tea.

7. Чайний пакетик винайшов не всім відомий Ліптон, а постачальник із Нью-Йорка Томас Салліван, який порахував, що доставка чаю у металевих банках обходиться невиправдано дорого. 1 вересня 1904 року він почав продавати подрібнені сушені листочки у паперових пакетиках. В одного з клієнтів випадково пакетик вислизнув у воду, і він зі здивуванням побачив, що утворюється той самий чай.

8. Деякі народи заварюють чай на молоці. В Англії прийнято спочатку наливати в чашку гаряче молоко, а вже потім заварку. До речі, монголо-татари замість цукру у чай додавали… баранячий жир та сіль. Ця традиція у деяких народів існує і досі.

9. Сьогодні багато любителів чаю, крім “заварки”, додають в улюблений напій лимон, імбир, м’яту, чебрець, мелісу, бергамот, часточки апельсина, шкірку мандарина, пелюстки троянди, різні трави та спеції і навіть цибулю.  

10. Російський самовар спочатку був призначений зовсім не для чаювання, а для приготування медовухи – традиційного сибірського напою на основі меду і трав.
 

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Домашнее варенье – настоящий лечебный продукт

, , , переглядів: 1 654

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *