12 головних страв на різдвяний Святвечір: рецепти, звичаї та прикмети

05.01.2017

У Україні вечірня трапеза на Святвечір, 6 січня, супроводжується багатьма традиціями й обрядами. Обов`язково на столі повинно бути дванадцять страв – на честь дванадцяти апостолів.

Оформляючи стіл на Святий Вечір, після заходу сонця застилають його свіжим сіном або соломою. Поверх сіна насипають трохи зерна й покривають стіл скатертиною, під яку по кутах кладуть по зубчику часнику. Він оберігає від злої сили та хвороб. Варто подбати, щоб у домі на почесному місці стояв «дідух» – святковий сніп з пшениці («дідух» роблять тільки на Західній Україні), жита або вівса, перев`язаний особливим чином. «Дідух» з дохристиянських часів представляв духів предків, які в цей день повинні були прийти в гості.

Під час вечері не можна багато розмовляти, виходити з-за столу. Хлопцю та дівчині не можна сидіти на кутах столу, щоб не залишитися без подружньої пари. Не можна, взявши ложку в руки, знову класти її на стіл, страви водою не запивають – тільки узваром. Поки трапеза не закінчиться, не можна виходити з-за столу, тим більше – з дому, щоб не впустити нечисту силу.

Від кожної страви варто покуштувати хоча б трохи, щоб не було голоду. Але не можна з`їдати блюда цілком – «щоб холодильник не залишився порожнім».

Перша вечірня зірка оповіщає людям про велике чудо – народження Сина Божого! Можна починати Святу Вечерю – запалити свічку, помолитися.

Після вечері, яка зазвичай тривала 3-4 години, кутю та деякі інші страви зі столу не прибирали, а залишали для духів померлих предків, які, за віруванням українців, також приходили на різдвяну кутю.

А от на саме Різдво Христове (7 січня) готують велику сімейну вечерю. Піст закінчився, тому на столі можуть бути різноманітні м`ясні страви: домашня ковбаса, смажене порося, порося, фаршироване гречаною кашею, гуска або качка з яблуками, качка з капустою, холодець, окіст, буженина, баранячий бік з кашею, а також млинці, заливна риба, пироги та коржики.

На Святвечір всі страви готуються пісними (тобто без яєць, сметани, молока і масла) і, звичайно ж, без м`яса.

1. Кутя – Варена пшениця з медом і маком є актом жертви Богові, бо пшениця з медом – це сакральна частина Святої вечері. Мак – символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова.

Як приготувати кутю:

* 1 склянка підготовленої пшениці
* 4 склянки води
* 70 г маку
* 70 г подрібнених горіхів
* 1/4 склянки родзинок
* Мед за смаком (2-4 ст. ложки)
* Кип`ячена вода для розведення меду

2. Горох – символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

3. Капусняк – капуста виступає як символ простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи.

4. Борщ – символ торжества добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик, які почерпнув із родинного дому або доброго християнського суспільства. Різдвяний борщ заквашується попередньо приготовленим квасом з буряка, тому має темно-червоний колір. Він ще символізує кров віфлеємських дітей, знищених за наказом Ірода.

5. Голубці – сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб – символ Божої любові, символ Святого Духа, символ краси і сили, отриманої від Сотворителя.

6. Риба – у ранньому християнстві риба була прийнята як символ Христа багатьма Отцями Церкви. Знак риби був першою монограмою Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім`я Ісуса читається як “риба”. Саме брати-рибалки стали першими учнями Ісуса, який сказав їм, що вони будуть “ловцями людей”. Віруючі, учні Христа, як і Він самих, уподібнювалися рибам, які перебувають у безпеці лише у “воді вчення”. Три переплетених риби або три риби з однією головою символізують Трійцю.

7. Вареники – символізують достаток. Місце людини Господь призначив в Царстві Божому, де вона відчуває себе добре “як вареник у маслі”.

8. Млинці – своєрідний символ сонця. Новим Сонцем для християн став Ісус Христос.

9. Каша – символізує продовження роду, це Божий народ, який консолідується навколо новонародженого Ісуса. Каша є символом загального союзу людей завдяки освяченню людського роду, що до нас прийшло через втілення Сина Божого.

10. Пиріжки (коржі) – символ, здоров`я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом.

11. Узвар (узвар, вода) – представляє життя, яка надає кожній людині. Свята вода є символом очищення тіла і душі.

12. Пампушки – святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин, покликаний до того солодкого, повноцінного, вічного життя. Слово «свято» походить від «святого», і звідси пампух – символ свята, радості, які Богом даровані людям.

За матеріалами OGO.UA

, , , , , переглядів: 1 342

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *