2022 рік у фантастичних фільмах: як колись бачили майбутнє та що з того може стати реальністю

04.01.2022

У фантастиці майбутнє, зазвичай, помітно відрізняється від часу, коли жив автор фільму чи книги. Насправді багато хто з нас живе в будинках, побудованих ще минулого століття, їздить у громадському транспорті, випущеному пів століття тому, але користується сучасними гаджетами з високошвидкісним інтернетом.

Майбутнє, яке нам пророкували, залишилося у минулому. Людство навряд чи найближчим часом колонізує Сонячну систему або припинить усі війни. Але прогрес не зупиняється, принаймні у сфері високих технологій.

На самому початку 2022 року Liga.Tech згадала, як зображали прийдешній рік у фантастичних фільмах.

“Зелений сойлент”, 1973

Американська антиутопія, знята режисером Річардом Флейшером за книгою “Посуньтесь! Посуньтесь!” Гаррі Гаррісона розповідає про перенаселений Нью-Йорк 2022 року. Жителі 40-мільйонного міста туляться в нетрях, воно переповнене безхатченками та безробітними. Єдиний порятунок нью-йоркців від голоду – “зелений сойлент”, висококалорійна їжа, нібито зроблена з планктону. Проте поліцейські з’ясовують, що сировина для сойлента – це люди.

У реальному 2022 році проблема перенаселення поки що не така актуальна у світі. Навпаки, країни Європи зіштовхнулися з падінням кількості населення, що призведе найближчим часом до “старіння націй”.

“Гість з космосу”, 1993

Науково-фантастичний фільм категорії Б, який не увійшов до історії фантастики та кіно загалом. У 2022 році кілька чоловіків, засуджених довічно, вирушають у місію до далекого космосу, щоби знайти втрачений корабель. У разі успіху їм обіцяють пом’якшити вирок.

Для розваг ув’язнених у корабель вбудована віртуальна реальність. Одна із жінок, запрограмованих у ВР для сексуальних розваг, матеріалізується та вносить сум’яття у життя екіпажу.

У нашій реальності лише у 2021 році з’явилися зародки метавсесвітів, але там вже є випадки сексуальних домагань.

“Судна ніч”, 2013

Автори сучасної американської антиутопії припустили, що після економічної кризи в США до влади прийдуть “Нові отці-засновники”, через що в Штатах встановиться тоталітарний режим. За його правління безробіття впало до 1%, а злочинність опустилася до рекордно низького рівня. Все через те, що щорічно в країні оголошується Судна ніч, коли жодні закони не діють, медзаклади зачиняються, а вбивства дозволені.

У справжніх Штатах навіть за президента Трампа не сталося тоталітаризму, і поки що ніщо не віщує його в 2022 році.

“Блекаут-2022, Той, хто біжить по лезу”, 2017

Короткометражна анімація, випущена до прем’єри сиквела “Того, хто біжить по лезу”, покликана була пов’язати історію першого фільму з продовженням, що розгортається 30 років по тому. Світ “Блекауту-2022” – це кілометрові хмарочоси, пустеля на місці Каліфорнії та колонії в інших зіркових системах. Сюжет відштовхується від сценарію фільму 1982 року з надто “оптимістичним” прогнозом щодо космічної експансії людства та вирощування штучних людей.

“Війна майбутнього”, 2021

Хоча майбутнє вже настало, Голлівуд не припиняє знімати фільми-катастрофи про майбутнє. Наприкінці 2022 року в Катарі висаджується десант людей з майбутнього, які закликають наших сучасників на боротьбу з інопланетними загарбниками через кілька десятиліть. Якщо люди 2022 року не допоможуть майбутньому, людство припинить свою історію.

На початку 2022 року над людством поки що немає ані інопланетної загрози, ані загрози десантів із майбутнього. Натомість залишаються внутрішні загрози – зміни клімату, війни, нестача питної води та засмічення довкілля сміттям.

переглядів: 1 171

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *