Біженцям у Польщі доведеться повернути отримані виплати: про що потрібно знати українцям

03.06.2022

Українські біженці у Польщі отримують соціальну допомогу як від польського уряду, так і від міжнародних фінансових організацій. Не всі громадяни України знають, що перед поверненням додому частину коштів доведеться повернути. Ця вимога стосується не всіх.

Українці, які оформили тимчасовий захист у Польщі та отримують соціальні виплати, перед виїздом із країни більш ніж на 30 днів зобов’язані повідомити Управління соціального страхування (ZUS) про свій намір покинути Польщу. У іншому випадку їм доведеться повернути всю отриману допомогу у статусі біженця, тільки ще й з відсотками.

Нагадаємо, що допомога біженцям виплачується лише у тому випадку, якщо вони перебувають у Польщі. Даремно думати, що місцева влада не дізнається про те, що ви покинули країну і повернулися до України, або переїхали до іншої держави. ZUS має доступ до різних державних реєстрів. При цьому є доступ і до спеціального реєстра українців, який веде прикордонна служба.

“Попереджаю, ми маємо можливість дізнатися, чи поїхала певна людина з нашої країни. Якщо іноземець отримує від нас гроші, і не повідомляє про свій виїзд з Польщі, йому доведеться повернути гроші з відсотками”, – зазначила регіональний представник Управління соціального страхування (ZUS ) Івона Ковальська-Матіс.

Повідомити про свій виїзд із Польщі українці можуть через платформу електронних послуг (PUE) установи соціального страхування, заповнивши форму POG.

переглядів: 2 467

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *