Борщ по-флотськи – які відмінності від традиційного та рецепти для каструлі й мультиварки

Збір коштів на потреби армії України
11.05.2022

Борщ по-флотськи – які відмінності від традиційного та рецепти для каструлі й мультиварки

Цей рецепт опубліковано в кулінарній книзі від 1982 року. Зрозуміло, що борщ по-флотськи набагато старший. Особливість – це присутність копченостей та нарізана шашками капуста.

Капуста, картопля, м’ясо і ще кілька інгредієнтів, поміщених у бульйон, – такі варіяції є не тільки у нас.

А цей борщ, флотський або по-флотськи, народився внаслідок серйозного заколоту.

Зберігати м’ясо на флоті було неможливим, матроси не доїдали або їли несмачні юшки. Невідомо коли, але доволі давно, було ухвалено рішення додавати до них копченості.

Так і народилася ця страва. У рецепті нижче, опублікованому в книзі рецептів від 1982 року, з особливого – це нарізка капусти.

Вона ріжеться шашками. Тобто качан розрізається на кілька частин, а потім – на кубики.

Для густоти пропонується додати до борщу 10 г борошна на 1 літр води, для аромату – корінь петрушки. Буряк тушкується з невеликою кількістю оцту.

Борщ по-флотськи для каструлі

Інгредієнти на 1 літр води:

  • свинячі ребра – 500 г;
  • буряк – 200 г;
  • капуста свіжа – 100 г;
  • картопля – 110 г;
  • морква – 50 г
  • корінь петрушки – 15 г;
  • цибуля ріпчаста – 50 г;
  • томатна паста – 30 г;
  • олія – 50 мл;
  • цукор – 10 г;
  • оцет 3% – 15 мл;
  • сіль.

Як приготувати:

  1. Копчену свинину покласти у воду та довести до кипіння. Зняти піну. Варити бульйон під кришкою близько 30 хвилин.
  2. Нарізати буряки скибочками або короткою соломкою. На олії обсмажити буряк з додаванням оцту та кількома столовими ложками води.
  3. Тушкувати буряк на слабкому вогні до готовності.
  4. Нарізати цибулю невеликими кубиками, а моркву – короткою і не дуже товстою соломкою. Розігріти олію в глибокій сковорідці й викласти нарізані цибулю і моркву. Додати сіль.
  5. Готувати до прозорості цибулі, потім додати томатну пасту. Перемішати та всипати цукор. Тушкувати 10 хвилин, зняти з вогню.
  6. Нарізати картоплю кубиком, капусту – шашками. Додати до бульйону. Коли картопля буде готова, викласти в бульйон цибулю та буряк.
  7. Перемішати, довести до кипіння та готувати 3-4 хвилини. Вимкнути вогонь, залишити під кришкою на 20-25 хвилин.
  8. Розлити флотський борщ по тарілках, зверху викласти 1-2 шматки копченої свинини.

Рецепт борщу по-флотськи для мультиварки від yana.multivarka.

Борщ по-флотськи у мультиварці

Інгредієнти:

  • бекон або копчена грудинка – 200 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • капуста – 300 г;
  • морква – 2 шт.;
  • гострий перець – 1/2 шт. (за бажанням);
  • томатна паста – 2 ст. л.
  • цукор, оцет – по 1 ст. л.;
  • лаврове листя – 2 шт.;
  • сіль – 2 ч. л.;
  • перець, зелень;
  • вершкове масло – для обсмажування.

Як приготувати:

  1. У чаші розтопити масло на програмі “Смаження-М’ясо” та обсмажити цибулю, грудинку та моркву.
  2. Додати буряк, цукор, оцет. Трохи протушкувати. Покласти томатну пасту. Довести до кипіння. Програму вимкнути. Додати решту інгредієнтів. Залити водою до верхньої позначки. Посолити.
  3. Встановити програму “Суп” на 1 годину 30 хвилин та готувати до сигналу.
  4. Подавати зі сметаною, посипавши зеленню.

Джерело: https://food.segodnya.ua/

 

 

 

 

переглядів: 629

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *