Чи можна їсти їжу, що впала на підлогу?

28.09.2015

Чи можна їсти їжу, що впала на підлогу?


Правило п`яти секунд говорить: швидко підняте не вважається таким, що впало. Прийнято вважати, що їжу, підняту з підлоги протягом п`яти секунд, як і раніше можна їсти. Портал Лайфхакер розібрався чи так це насправді.

У 2003 році студентка Гарвардського університету Джилліан Кларк (Jillian Clarke) провела дослідження, пов`язане з правилом п`яти секунд. В рамках якого, вона опитала кілька сотень людей.

Виявилося, що 70% жінок і 56% чоловіків вважають, що якщо швидко підняти їжу з підлоги, то її можна як і раніше їсти, тому що бактерії не встигають «перебігти» на те, що впало. З`ясувалося також і те, що печиво та солодощі піднімають набагато частіше, ніж брокколі та цвітну капусту.

За своє дослідження Кларк отримала Шнобелівську премію і стала наймолодшим студентом Гарварду, які отримували її коли-небудь.

Але мета дослідження полягала не в з`ясуванні громадської думки, а в доказі або спростуванні того, що правило працює. Кларк та її колеги взяли пробу з університетських підлог в кампусі, лабораторії та кафетерії. Аналіз показав, що підлоги відносно чисті й не містять великої кількості бактерій. Експеримент повторили з тим же результатом. Висновок був простий: їжу, що впала на підлогу, можна підняти і з`їсти як протягом п`яти секунд, так і протягом будь-якого іншого часу без наслідків для здоров`я.

Втім, дослідники не зупинилися і вирішили перевірити, що буде з їжею, яка впала на підлогу, що кишить бактеріями. На підлогу помістили невелику кількість бактерій E. coli або кишкової палички. Потім на неї клали шматочки печива і цукерки. Бактерії виявили на всій їжі навіть через кілька секунд. Це правило було спростовано.

Але Пол Доусон з Університету Клемсона виявився незадоволений результатами дослідження. Він вирішив дізнатися, як багато бактерій передається за п`ять секунд і чи є різниця між їжею, пролежала на підлозі п`ять секунд або, скажімо, хвилину.

Дослідники нанесли бактерії сальмонели на дерев`яну підлогу, плитку і килим. Через п`ять хвилин після цього туди помістили пасту болоньєзе або хліб на 5, 30 і 60 секунд. Експеримент кілька разів повторили після того, як бактерії перебували на підлозі протягом 2, 4, 8 і 24 годин.

Доусон та його колеги виявили, що кількість бактерій на їжі не залежить від того, як довго вона пролежала на підлозі – пару секунд або хвилину. Але з`ясували інше. Загальна кількість бактерій на підлозі зі часом зменшувалося, і чим менше їх було, тим менше їх потім виявлялося на їжі.

Доусон додає, що підлоги і килими найчастіше не містять шкідливих бактерій. Втім, якщо на підлозі знаходяться мільйони бактерій, то навіть 0,1% їх може призвести до хвороби. Приміром, 10 бактерій вірусної кишкової палички можуть бути смертельними для людини зі слабкою імунною системою. Але шанс того, що вони виявляться на звичайній поверхні, мінімальний.

Тому чи можна їсти їжу з підлоги? Краще не треба =)

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Ще більше корисного

Як правильно зберігати картоплю вдома [Поради]

20 шпаргалок, які згодяться на кухні [Інфографіка]

Що потрібно взяти на риболовлю?

Як правильно зберігати продукти в холодильнику [Інфографіка]

, , , переглядів: 709

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *