Чому потрібно їсти фрукти і ягоди щодня

25.06.2022

У сезон ягід і фруктів багато хто намагається наїстися про запас, в результаті замість схуднення отримують зайві кіло. Як правильно їсти ягоди і фрукти – в матеріалі.

З’їдати щодня жменю ягід або пару свіжих фруктів – корисна і потрібна звичка, але не всі фрукти однаково корисні, До того ж – максимум вітамінів ми отримуємо зовсім не зі стиглими плодами. Навіщо тоді їсти фрукти і як це робити з максимальною користю для організму?

Розповіли експерти: лікар-дієтолог, лікар спортивної медицини і алерголог, засновник Дієт-центру здорового харчування доктора Куща Олександр Кущ і лікар тибетської медицини, консультант по здоровому харчуванню Олена Бєляєва.

Навіщо щодня їсти фрукти, ягоди та в якій кількості

Фрукти і ягоди – це природне джерело клітковини, макроелементів і антиоксидантів: саме ці речовини допомагають організму справлятися з окислювальним стресом. Деякі думають, що саме у фруктах і ягодах міститься найбільше вітамінів. Але насправді найважливіші для організму людини вітаміни і мікроелементи нам дають продукти тваринного походження.

Навіщо тоді їсти фрукти? Тому, що крім захисту наших клітин від старіння, вони допомагають нормально функціонувати кишківнику, оскільки багаті клітковиною. А також гарні в якості перекусів, особливо якщо людина прагне харчуватися раціонально. Фрукти і ягоди – відмінна альтернатива замість печива або цукерок.

Тільки для перекусів, особливо якщо ви худнете, годяться несолодкі фрукти і ягоди – яблука, чорниця, лохина, вишня і так далі. Банани або груші для перекусів тих, хто худнуть, не годяться – у них високий глікемічний індекс, тобто вони містять багато цукру. Ягоди не менше корисні, відзначає Олександр Кущ: в них багато мікроелементів і біофлавоноїдів, і їсти їх краще сирими, щоб корисні вітаміни не руйнувалися.

Якщо любите варити з ягід варення та джеми, то пам’ятайте, що це всього лише десерт. Зараз вже “пішли” перші кавуни – ці ягоди (а кавун відноситься до ягід) теж добре підходять для схуднення, хоч і досить солодкі. Тому що містять багато води. А ще в кавуні багато лікопеіна – потужного антиоксиданту.

Тому їсти фрукти кожен день – важливо і потрібно. Але їсти їх слід порціями, а не за один раз і не більше, ніж 300-400 грам на день.

А як ще корисно їсти фрукти та ягоди?

Про особливості вживання фруктів і ягід, говорить і Олена Бєляєва. Коли в сезон вони доступні і смачні, дуже легко послабити травлення надмірним вживанням їх у сирому вигляді. Тибетська медицина (ТТМ) рекомендує термічно обробляти фрукти і ягоди, додаючи в них теплі за своїми властивостями спеції (бо все ягоди і фрукти холодні за своїми властивостями і, відповідно, пригнічують травний вогонь).

Як бачите, рекомендації ТТМ і європейської дієтології відрізняються. У той же час ТТМ каже, що якщо ви абсолютно здорові, то можна з’їсти жменю сирих ягід або один фрукт в середині дня (на полуденок). Фрукт, вірніше ягода, яку в ТТМ можна сміливо їсти сирий навіть вранці натщесерце (за умови, що у вас немає проблем з кислотністю або алергії) і не завдати шкоди травленню – це гранат.

У тибетській фармакопеї гранат використовується практично у всіх лікарських складах для травлення.
На другому місці з фруктів – нейтральне за властивостями манго. З сезонних фруктів цікавий білий виноград – компот з нього допоможе при проблемах з легкими і бронхами.

Джерело: https://lifestyle.segodnya.ua/

 

переглядів: 601

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *