Чорниця – не найдешевша ягода, але одна зі списку корисних. Крім того, що калорійність чорниці – 44 ккал на 100 грамів продукту, так вона ще й містить велику кількість вітамінів і корисних компонентів.
Як використовують чорниці
- Чорниця дуже популярна і улюблена багатьма ягода. Її плоди вживають в їжу як в сирому, так і у приготовленому вигляді.
- З чорниці можна приготувати багато страв: варення, киселі, начинку для печені, йогуртів і навіть спиртні напої. З неї роблять сік, її консервують, заморожують, сушать.
- У період цвітіння чорниця є чудовим медоносом, бджоли збирають з неї багато нектару, з якого виходить дуже запашний мед світлого, трохи червонуватого відтінку.
- У ягодах чорниці міститься барвник, яке при зниженні кислотності стає синім. Завдяки цьому натуральний чорничний фіолетовий барвник використовується в харчовій промисловості, наприклад, для таврування м’яса.
У чому користь чорниці
Основне багатство чорниці – це в рекордно велика кількість антиоксидантів, що містяться в ній, завдяки яким у нашого організму зростає захисна реакція проти утворення злоякісних пухлин. Таким чином, вживання чорниці служить профілактикою ракових захворювань.
Крім того, в чорниці міститься велика кількість:
- вуглеводів;
- калію;
- кальцію;
- фосфору;
- магнію;
- натрію;
- міді;
- заліза;
- марганцю;
- клітковини;
- флавоноїдів та інших мінеральних речовин.
У чорниці не дуже багато фруктових кислот, проте вона багата на вітаміни A, B1, В6, РР і С і пантотенову кислоту.
Використання чорниці у народній медицині
При згадці про чорницю у багатьох із нас перш за все виникає асоціація її користі для зору. І це не вигадка. Чорниця дійсно дуже корисна ягода, яка значно покращує зір людини, знижує втому очей, прискорює оновлення сітківки.
Однак чорниця має й інші корисні властивості:
- Якщо регулярно вживати чорницю, то поліпшується робота серця, і можна запобігти багатьом серцевим хворобам.
- Чорниця гальмує процеси старіння в організмі людини, надає зміцнювальну дію на судини, сприяє поліпшенню пам’яті.
- Вживання соку чорниці – гарна профілактика захворювань сечостатевої системи, а також стимулювання роботи підшлункової залози.
- Чорниця сприяє зниженню вмісту цукру в крові, тому вона незамінна для людей, хворих на цукровий діабет.
- Настій і сік чорниці добре допомагає при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, ангіні, а також пневмонії, туберкульозі легень, стоматиті.
- Чорниця застосовується при лікуванні розладів, нетравлення шлунка, а також ефективна проти дизентерійної палички, стафілокока, збудників дифтерії і черевного тифу.
- Компреси і примочки з чорниці застосовуються для лікування різних шкірних захворювань: мокрої екземи, опіків, ран тощо.
Клафуті з чорницею і черешнею – покроковий рецепт
Інгредієнти:
- Яйця – 2 шт.
- Молоко – 400 мл
- Цукор – 5 ст.л.
- Борошно – 180 г
- Черешня – 100 г
- Чорниця – 1 стакан
- Вівсяні пластівці – 3 ст.л.
- Вершкове масло – для змащування форми
Приготування:
- У миску вибийте яйця, всипте цукор і перемішайте віночком.
- Влийте частину теплого молока, всипте борошно. Перемішайте тісто до однорідності.
- Додайте другу частину молока, тісто вийде рідким, як на млинці.
- Всипте вівсяні пластівці швидкого приготування. Перемішайте і залиште тісто на 5 хвилин.
- Форму для випічки змастіть вершковим маслом.
- З черешні дістаньте кісточки, викладіть разом з чорницями в форму для випічки.
- Залийте ягоди тістом, не доходячи до краю на 2 см.
- Поставте клафуті в розігріту духовку на 60хвилин при температурі 200°С.
- Дайте охолонути, вийміть з форми, наріжте порційно.