Чотири великих свята в один день: підбірка листівок до 14 жовтня

14.10.2021

14 жовтня – величний та священний для українців день. І все тому, що на цю дату припадає одразу 4 великих свята, які споконвіків відзначають мільйони громадян України.

Покрова Пресвятої Богородиці

Ще з козацьких часів, коли церкви були присвячені Богородиці, православні християни взяли за традицію відзначати у цей день знаменне християнське свято – Покрову Пресвятої Богородиці. За легендою, початком цього свята став напад сарацинів на Візантію у десятому столітті. Сарацини прагнули захопити Царгород, однак захисники міста розпочали молитись, після чого побачили Пресвяту Богородицю, яка зняла з голови свою покрову. Сталося справжнє диво: загарбники залишили місто.

День українського козацтва

Саме 14 жовтня за козацьких часів відбувалась Велика Рада (Козацька Рада). Ця подія була надзвичайно важливою для українського козацтва, адже у цей день обирали отамана і вирішували, як жити на наступний рік. До того ж, на Січі свято Покрови було найвеличнішим. Пресвяту Богородицю вважали захисницею і заступницею, і саме тому вірили у її чудодійну силу. Саме тому, день українського козацтва недарма святкується разом із християнським святом.
Тепер, за часів незалежності, День українського козацтва, або ж – Козацьку Покрову офіційно відзначають з 1999 року.

День захисника України

Під впливом російсько-української війни 14 жовтня набуло ще одного величного значення. Указом Президента 14 жовтня 2014 року «…З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості» було встановлено ще одне державне свято, яке отримало назву День захисника України.
Відтепер, 14 жовтня – день українського героїзму та мужності, коли кожен українець вшановує військову честь і гідність воїнів-захисників нашої Вітчизни.

День створення УПА

14 жовтня також вважається днем заснування Української повстанської армії. Можна простежити певний символічний зв’язок між козацькими традиціями, які були пов’язані зі святом Покрови, та заснуванням у цей день УПА.

Інформація про створення УПА 14 жовтня є у постанові Української головної визвольної ради від 30 травня 1947 року та наказі передостаннього Головного командира УПА Романа Шухевича («Тараса Чупринки») від 14 жовтня 1947 року.

«У місяці жовтні 1942 р. на Поліссі постали перші збройні відділи, що дали початок Українській повстанчій армії. Для зафіксування цього історичного моменту визнається день 14-го жовтня 1942 року днем постання УПА», – йдеться у наказі.

Однак документа, який би регламентував створення УПА саме у жовтні 1942 року, не виявлено у численних матеріалах діловодства цієї військової структури. Історики ще не дійшли до остаточних висновків у питанні, коли була створена УПА.

Зокрема, співробітник Інституту джерелознавства НАНУ Олександр Вовк, який вивчав архіви українських націоналістів у період Другої світової війни, вважав, що УПА була створена у квітні – на початку травня 1943 року. До створення УПА тоді був причетний військовий референт бандерівської ОУН на Волині та Поліссі Василь Івахів (псевдонім «Сонар»).

Варто зауважити, що на території нашої країни споконвіків відбувалася величезна кількість воєн і збройних конфліктів. За всю історію не було ще жодного покоління українців, на чию б долю не кинула своєї зловісної тіні війна. Лише з Росією за весь час українсько-російських відносин було 7 воєн. Вони тривають з ХVІІ століття й аж до сьогодні.

Втім, одвічно справжніми і непідробними залишаються військова честь і гідність воїнів-захисників Вітчизни.

 

Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня: що не можна робити в цей день | | УКРАЇНА LIVE

СПЕЦІАЛІЗОВАНА ШКОЛА №234

Що святкують українці 14 жовтня: чотири найважливіші факти про цей день - Район Шацьк

14 жовтня в Україні відзначають День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва Енергодарська Міська Рада

14 жовтня – День захисника України | Видавництво Львівської політехніки

14 жовтня – День захисника: прикольні привітання з Днем захисника України

Вітання з Днем захисника Украіни у віршах для смс, картинках для вайберу

Привітання з Днем Захисника України 14 жовтня - YouTube

14 жовтня – День захисника: прикольні привітання з Днем захисника України

Вітання з Днем захисника Украіни у віршах для смс, картинках для вайберу

Голова ОДА Олексій Муляренко вітає жителів Рівненщини зі святом Покрови - КРАПКА

14 жовтня - Будь козаком! - Korrespondent.net

Вітання з Днем захисника Украіни у віршах для смс, картинках для вайберу

Блог вчителя історії і правознавства Сібагатова Сергія Сагітовича : До Дня Українського козацтва | Comic book cover, Comic books, Book cover

Картинки з Днем захисника України 2019 – листівки та відкритки - Радіо Максимум⋆ День захисника України ⋆ Картинки, листівки, привітання.

Вітання з Днем захисника Украіни у віршах для смс, картинках для вайберу

20+ Best Свято images in 2020 | листівка, 14 жовтня, свята

Привітання з днем народження прикольні in 2020 | Happy birthday images, Birthday images, Happy birthday

Найтепліші і прикольні привітання з Днем захисника Вітчизни в УкраїніПлакт "З Днем Захисника України"Шановні захисники рідної землі, жителі Судилківської ОТГ! – Судилківська сільська рада

14 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День захисника України | Полтавський обласний центр зайнятості

Pin by ÐаÑина маÑинина on Привітання | Christian, Book cover, BooksПривітання з Днем захисника України 2018, листівки, картинки, вірші, UAportalОлексій Муляренко: «Хай українським захисникам завжди буде кого захищати, але не буде від кого» | Рівненські новини

День захисника України - Департамент освіти і науки, молоді та спорту Києва

переглядів: 4 383

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *