Чудодійний розісл: чи справді напій з банки з-під огірків чи помідорів може “вилікувати” похмілля?

Збір коштів на потреби армії України
30.12.2021

Чудодійний розісл: чи справді напій з банки з-під огірків чи помідорів може “вилікувати” похмілля?

На ранок після гучної вечірки з великою кількістю спожитого алкоголю можна почувати себе недобре: головний біль, сухість у роті, втома. Це похмілля. Більшість людей намагається швидко позбутися неприємних відчуттів. Усталеною практикою є вживання розсолу. Ніби це має покращити самопочуття. Але чи справді розсолом можна “вилікувати” похмілля? 

Не все так однозначно. Спершу зазначимо, що вживання алкоголю є шкідливим для здоров’я. Алкоголь негативно впливає на роботу нервової системи, має токсичний вплив на травну та серцево-судинну системи, підвищує ризик розвитку раку. Щорічно 3 млн людей у всьому світі помирають внаслідок згубного впливу алкоголю.

Похмілля в основному виникає через зневоднення організму. Алкоголь діє як сильний сечогінний засіб. Ось чому так часто хочеться до туалету, коли ви споживаєте алкогольні напої. Під час сну процес виведення алкоголю з організму, а з ним і води, не зупиняється. Разом із зневодненням також виводяться і корисні мінерали – електроліти. Тому вранці людина відчуває сильну сухість у роті, головний біль та втому. Також спрагу викликає підвищення рівня цукру в крові через вживання алкогольних напоїв.

Щоб уникнути зневоднення організму після вживання алкоголю, варто споживати велику кількість питної води. Це допоможе зменшити інтоксикацію організму. 

Існує розповсюджена думка, що розсіл може допомогти відновити втрачені через алкоголь електроліти, як калій та натрій. Проте наукове дослідження показало, що вживання розсолу суттєво не змінює рівень електролітів. 

Варто попередити, що надмірне та часте споживання розсолу шкодить здоров’ю. Зокрема, в розчині з-під солінь міститься багато солі. Споживання його у великій кількості призводить до набряків, здуття живота, печії. Через високу концентрацію натрію в розсолі краще відмовитись від його вживання людям з високим артеріальним тиском. 

Від вживання розсолу також краще відмовитись людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, в тому числі тим, хто страждає на виразку шлунку, ерозію дванадцятипалої кишки, тощо. 

Єдиний спосіб дійсно попередити похмілля – взагалі не вживати алкогольні напої або ж, хоча б, зменшити їх кількість. Якщо ж вже трапилась така неприємність, то пийте більше чистої води, добре проспіться та збалансовано харчуйтеся!

, переглядів: 524

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *