Давня містична рівненська легенда… чи не легенда?

03.09.2017

Більше трьохсот років тому рівняни зібрали гроші і встановили на вул.16 Липня колону з скульптурою Божої матері. Цьому передували серйозні проблеми, які тоді звалились на наше місто, зокрема – епідемії, які косили рівнян.

В ті часи в Рівному була дуже потужна відьма, яка чинила всілякі паскудства. Вона була невдоволена появою в місті фігури Богоматері. Тим не менше, з появою фігури проблеми відступили від міста, епідемії затихли.



Відьму якось вколошкали і похоронили, накривши срібним хрестом. В наступні кілька сторіч Рівне досягло чи не найбільшого свого розвитку. Варто лише згадати про те, що до нашого міста на забави з’їзджалися євроаристократи в гості до однієї родини корінних рівнян. До цієї родини приїжджали і єврозаробітчани – художники, ландшафтні архітектори, садівники з Італії, Ірландії, Англії. В рівнянок були безнадійно закохані селебретіс світового рівня того часу.

 

Так було до середини минулого сторіччя, коли в місто зі Сходу присунула червона чума. Її носії зі знаком диявола (пентограмою) на кашкетах принесли в Рівне біду. В ніч перед Великоднем знесли колону і фігуру Богоматері. Почали руйнувати кладовища і розкрили могилу відьми, забрали срібний хрест та випустили відьму на волю. Тисячі рівнян були розстріляні або репресовані.

Після того, як розпався есересер, в незалежній українській державі рівняни вирішили відновити фігуру Богоматері. Скульптор Володя Стасюк розповідав про те, що відчував постійні перепони, коли працював над фігурою. Перед освяченням фігури небо вкрилось темними хмарами, дув холодний вітер, було дуже дискомфортно. Після освячення все заспокоїлося.

Будемо сподіватися, що червона чума і відьма покинули наше місто назавжди.

, , , переглядів: 3 282

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *