День народження: традиції, прикмети, марновірства

28.12.2014

  Багато хто з нас пам`ятає дні народження, які були в дитинстві. Про те, з яким нетерпінням чекали гостей, як раділи подарункам. З часом цей довгоочікуване свято стає традицією і навіть обов’язком, якого дотримуються, переживаючи про те, щоб усе пройшло добре. 


 

Подарунки, гості, веселощі

 
Головна традиція – на день народження прийнято дарувати імениннику подарунки. Ця традиція прийшла до нас з біблійних часів: тоді до народженого Ісуса Христа прийшли волхви з дарами.
 

 
 
Не менш давня традиція – на день народження необхідно запрошувати лише близьких друзів. Колись вважалося, що у своє свято іменинник відкритий як для добрих, так і для злих духів, а тому стороння людина може стати провідником зла. Особливо в тому випадку, якщо гість не надто доброзичливий до винуватця торжества – має якісь претензії, заздрить або недолюблює. Негативне ставлення може спроектуватися на енергетику іменинника через тости, а також нещирі побажання. Саме з цієї причини не бажано запрошувати на свій день народження начальство, колег або ж сусідів заради для того, щоб висловити свою прихильність до них, мовляв, «образяться», «не зрозуміють», «незручно не покликати в гості». Це можна зробити в інший день і в іншому місці. А в це свято бажано, щоб іменинника оточували лише ті люди, у яких ніколи і в думках не буде побажати чогось недоброго.
 
 

Вважається, що веселитися в день народження – означає прославляти іменинника та його батьків, ангела-хранителя, а також далеких предків. 

 

Для чого потрібен іменинний торт?

 
Символом дня народження є торт як уявлення про солодке життя, виконання бажання, а також своєрідний дар не тільки друзям, а й вищим силам. Езотерика пояснює: у той момент, коли задуваються свічки і загадують бажання, відбувається стародавня магія, адже ми відкриваємо так званому вітальному світові свої потаємні мрії. До речі, якщо ви хочете, щоб бажання здійснилося, не можна розповідати про те, що загадали, абсолютно нікому. Тим більше людині, з ким це бажання може бути пов`язано. Саме тоді бажання може збутися. І ще: свічки, які іменинник задуває на торті, необхідно загасити з першої спроби, тобто з одного видиху. У випадку, коли самому це зробити важко, можна звернутися за допомогою до друзів. У такому випадку вони допоможуть вам і в здійсненні вашого бажання.
 

Навіщо задувати свічки?

 
 
 
Вважається, що з димком від задутих свічок бажання піднімається на небо. Ангели в цей день дуже уважно ставляться до бажань дітей та іменинників. До речі, починалася ця традиція з того, що торт або пиріг зі свічками, кількість яких відповідає числу прожитих років, готували не на день народження, а на День ангела, тобто на іменини.
А от коли основним святом став саме день народження людини, стара традиція також перейшла на «день варення» разом з даруванням подарунків. Наші предки, до речі, не відзначали дні народження через те, що їм була невідома точна дата появи на світ, адже в церковно-парафіяльних книгах відзначалася дата хрещення, а не народження людини.
 

Чи можна святкувати 40-річчя?

 
Вважається, що відзначати сорокаріччя не можна, бо це погана прикмета. Одні дотримуються цієї традиції, а інші святкують цей день народження з розмахом. 
Справа в тому, що цю дату співвідносять з поминальними сорока днями. І з тієї ж причини не відзначають дев`ятиріччя дитини. Для довгого життя вважається, що такі дати краще не краще просто пропустити.
Але багато хто не вірить в цю прикмету і, до речі, живуть досить довго і щасливо. 
 

Чому не можна святкувати день народження раніше?

 
Так кажуть тому, що, за давніми віруваннями, в цей день до іменинника приходять не тільки живі, а й померлі. У разі якщо відзначати свято раніше, тоді душі померлих родичів, а також ангели не зможуть потрапити на ваше свято, і не забезпечать вас своїм захистом.
За іншим повір`ям, вважається, що людина, яка відзначає день народження раніше, може не дожити до своєї справжньої дати народження. А пов`язано це з тим, що перед днем народження людина найбільш вразлива до різних неприємностей, а також хвороб. Її аура найбільш ослаблена. Ви не звертали увагу на дати народження і смерті багатьох видатних людей? Дуже часто день та місяць збігається.
 

«Як відсвяткувати день народження, таким і рік буде»

 
 
Ця прикмета насправді діюча, як і у випадку з Новим роком. Коли людина почувається щасливою у свій день народження, за неї радіють друзі, її поважають і люблять, дарують приємні подарунки, тоді й рік буде хорошим. З вами поруч будуть близькі та рідні, протягом року буде багато хороших подій, удача буде вас супроводжувати у всьому. У випадку, коли людині на власному святі сумно, вона почувається самотньою, її ніхто не вітає чи свято зіпсували, прийдешній рік буде невдалим. З усіма труднощами і неприємностями людині доведеться боротися на самоті, при цьому поганий настрій стане досить частим гостем.


Інші прикмети та марновірства

 
 
– Не варто приймати в якості подарунка пусте портмоне або гаманець, тому що у вас не буде грошей. Дарувальник повинен покласти туди кілька монет або дрібну купюру.
– Не можна дарувати кімнатні рослини в горщиках і гострі предмети. Не дарують гребінці, носові хусточки і дзеркала. У тому випадку, коли ви все-таки отримали їх в подарунок, потрібно заплатити за них символічну ціну, щоб нейтралізувати зло.
– Вважається, що дощ у день народження – на щастя. Тим більше, коли зранку світило сонце, а пізніше пішов дощ.
– Не варто саджати за один стіл 13 гостей. Коли кількість гостей дорівнює цій цифрі, потрібно швидко знайти 14-го.
– У побажаннях має бути утвердження, вони не повинні містити в собі частку «не». Наприклад, не потрібно казати «не сумуй», потрібно сказати «будь веселим».

Зрозуміло, справа індивідуальна – дотримуватися традицій чи ні, як і те, чи варто вірити прикметам. Важливо, щоб у власний день народження ви були в оточенні тих, хто вас любить, поважає і щиро бажає вам щастя.
 
За матеріалами: Все тут
 
 
 СТАТТІ ДО ТЕМИ:
 
 

 

, , , переглядів: 14 111

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *