До Міжнародного дня чаю: історія свята, легенди про напій та види чаю

15.12.2016

До Міжнародного дня чаю: історія свята, легенди про напій та види чаю

Чай у світі п’ють вже багато століть. Його смак, аромат та корисні властивості важко переоцінити. Існує й чимало різновидів та сортів чаю – звичайний чорний, тонізуючий зелений, романтичний червоний та аристократичний білий. Найцікавіші факти про історію свята, історію самого чаю та різновиди напою читайте далі.

Історія свята

Міжнародний день чаю – порівняно молоде свято. Ідея відзначати День чаю літала в повітрі багато років, але тільки після обговорення на всесвітніх громадських форумах (англ. World Social Forum) в індійському Мумбаї і бразильському Порту-Алегрі (в особі Центру Освіти та Спілкування (англ. Centre for Education and Communication)), в 2004 і 2005 році відповідно, дата 15 грудня стала Міжнародним днем чаю.

Читайте також: Чай чи кава: вчені розповіли, що корисніше

Цей день був обраний не випадково. 15 грудня передує 16-му, а 16-те грудня 1773 року увійшло в історію під гучною назвою «Бостонське чаювання». Це мітинг колоністів США, які виступали проти тиску з боку уряду, який призвів до знищення британського чайного вантажу. Ця обставина зіграла велику роль, ставши точкою відліку Американської революції. В цьому і полягає головна мета Міжнародного дня чаю – у боротьбі з численними проблемами чайної галузі. Завдання свята – зробити так, щоб подібні трагічні події не повторилися сьогодні. Також International Tea Day з`явився у списку неофіційних міжнародних свят, щоб акцентувати увагу громадськості на позиціях співробітників чайного виробництва і споживачів продукту.

Найбільш широко святкування Дня чаю проходить в Індії та Шрі-Ланці. Однак і такі країни, як Бангладеш, Непал, В`єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда і Танзанія, будучи провідними світовими сільгоспвиробниками чаю, не залишаються байдужими до цього свята.

Читайте також: Цікаві ідеї для оригінальних новорічних ялинок (10 ФОТО) 

Історія чаю

Напій, який отримав найбільше поширення після звичайної води, родом з Піднебесної, південно-східної її частини, а також прилеглих бирмских і в`єтнамських зон.

Титул першовідкривача чаю згідно зі стародавніми китайськими легендами по праву заслужив знаменитий в місцевій історії імператор Шень Нун. У літописі правлінь Китаєм він більш відомий як Божественний Землероб. Жив імператор у III тисячолітті до н.е., а тонізуючий напій отримав по чистій випадковості, в принципі не приклавши жодних зусиль.

Під час однієї зі своїх прогулянок Шень Нун, втомлений від літньої спеки, зробив привал під деревцем з ароматними листям. Звідки не візьмись з`явився вітерець, зірвав листок, і той опинився прямо в чаші з прозорою зігрітою сонцем водою. Імператор зацікавився, посмакував отриманий напій і прийшов в захват від незвичайного запаху, незрівнянного смаку і свіжого відтінку. Так чай побачив світ.

Інша легенда свідчить, що підбадьорливий напій з`явився набагато раніше, ще в період створення світу. Втім, у кожного народу є на цей рахунок своя власна версія, і хто з них правий – сказати складно. Однак краще звернути увагу на думку вчених-істориків, які стверджують, ніби люди знали про існування чаю як рослини в період з 220 по 280 рр. Через століття його стали вирощувати, тобто представника флори з ніжними зеленими листям ввели в культуру. У середньому вік чаю налічує не менше 6 – 7 тисячоліть.

Читайте також: Як «воскреснути» після першого січня: про похмілля та ліки від нього

Цікаве походження назви тонізуючого напою. Слово «чай» є буквальним перекладом північно-китайского терміну «cha». На мовах народів Західної Європи воно звучить як «tea», тому що прототипом сучасного найменування став вираз «te» південно-китайского походження. Чим викликане запозичення різних термінів, зрозуміти важко, та й не настільки важливо. У будь-якому випадку ми можемо насолодитися чаєм сьогодні завдяки старанням саме Китайської імперії. До речі, тут же виникло таке поняття як «чайна церемонія».

Цікавий той факт, що люди тривалий час вважали, ніби чай росте лише у формі куща. Чайні дерева були виявлені тільки в позаминулому столітті. Їх знайшли в Бірмі, Лаосі та Індії (провінція Ассам). Звідси два різних базових сорти: «чай китайський» і «чай ассамський».

Читайте також: Ящірковий суп та мариновані сливи: як лікують застуду у різних країнах світу

Види чаю

Існує безліч класифікацій популярного у всьому світі напою. Можна розглядати різноманітність чаю з точки зору країни-виробника, якості, форми. Але цікавіше познайомитися ближче з видами напою, що відрізняються один від одного ступенем ферментації листя, тобто прожарювання і подальшого окислення киснем повітря.

Традиційний чорний чай проходить процес ферментації «від» і «до». Це, наприклад, такі сорти, як Кімун, цейлонський Orange Pecoe. Окислення листя відбувається в середньому протягом місяця.

Абсолютно не піддається ферментації улюблений сьогодні багатьма зелений чай. З чайним листям в цьому випадку вчиняють наступним чином: роблять в`ялення, прожарювання, скручування, сушіння, нагрівання.

Читайте також: Ранкова рівненська Лебединка в деталях (10 ФОТО)

Червоний чай – той же зелений, тільки підданий процесу окислення. А якщо його сильно окислити вийде зовсім інший вигляд – синій чай. За смаковими якостями і запаху синій чай схожий на звичайний чорний.

Таке чудо як білий чай готують, впливаючи на листя спеціальним режимом сушіння і запускаючи процес ферментації. Назви сортів білого чаю дуже поетичні: білий піон та срібні голки. Цей напій дуже корисний для організму. Він позбавляє від хвороб серця, розсмоктує злоякісні новоутворення, підвищує імунітет. Білі сорти відрізняються тонким ароматом, благородним кольором і ніжним смаком.

Чай пуер, чай з бергамотом, трав`яні, ароматизовані чаї – їх так багато, що інший раз просто очі розбігаються в момент необхідності зробити вибір. Складного нічого немає. Потрібно діяти методом проб і помилок, точно знаючи, чого ви хочете від вживання чудодійного напою. Зі святом вас і приємного чаювання!

Галина Струс
за матеріалами – inmoment.com.ua.
Фото – turiysknovyny.at.ua, dolgieleta.com, sherp96, terloo.in.ua.

, , , , переглядів: 3 009

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *