Головна ягода літа – кавун: користь, калорійність, рецепти салатів

20.07.2019

Головна ягода літа – кавун: користь, калорійність, рецепти салатів

Одним з улюблених літніх продуктів є кавун — солодкий, легкий і корисний перекус для спекотного дня. Розповідаємо, як вибрати стиглий кавун і в чому його користь. Кавун містить легкозасвоювані цукри — глюкозу, фруктозу і сахарозу, а також пектини, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор і аскорбінову кислоту. Ягода нормалізує процеси обміну речовин і має сечогінну, протизапальну і загальнозміцнюючу властивість, пише style.nv.ua.

Яка ще користь кавуна?

Кавуновий сік добре чистить печінку і виводить з організму надлишок холестерину. Магній, що міститься в м’якоті кавуна, запобігає утворенню каменів і зберігає еластичність м’язів. Кавун рекомендують їсти людям, що страждають циститом, хронічним гепатитом або дискінезією жовчних шляхів, так як кавун не вимиває калій з організму.

Кавун: калорійність

Калорійність кавуна становить 25 кКал на 100 г, а в соку кавуна — 38 кКал. Низькокалорійний продукт підійде людям, які страждають надмірною вагою — існує навіть спеціальна кавунова дієта.

Як вибрати кавун?

Кавун має властивість накопичувати нітрати, тому потрібно уважно ставитися до вибору ягоди. Щоб правильно вибрати кавун, в першу чергу, потрібно дивитися на землянисту (жовту) пляму на шкірці. Земляниста пляма — це те місце, яким ягода лежала на землі. Якщо кавун незрілий, ця пляма може бути білою. Такий кавун не варто купувати, його зростання могли стимулювати азотними добривами.

Також при виборі кавуна потрібно звертати увагу на розмір ягоди — середні кавуни, які досить важкі для свого розміру, будуть найсолодшими. Ще однією ознакою стиглого кавуна буде засохлий хвостик ягоди. Якщо хвостик зелений — кавун ще не дозрів.

Салати з кавуном

Салат з кавуном, фетою і м’ятою

Для приготування літнього салату потрібно очистити половину кавуна від шкірки і насіння, і порізати на невеликі шматочки. Далі нарізати на невеликі кубики 400 г сиру фета. Посипати салат кедровими горіхами і подрібненим листям м’яти, і полити оливковою олією і винним оцтом. Салат готовий!

Кавуновий салат із сиром з пліснявою

Кавун очистити і нарізати середніми кубиками. Сир з пліснявою нарізати маленькими кубиками і додати в салатницю. Далі нарізаємо червону цибулю, руколу і теж додаємо в салат. Перемішуємо все, поливаємо оливковою олією і бальзамічним оцтом. Салат готовий!

Салат з кавуном і бринзою

Щоб приготувати кавуновий салат з бринзою нам знадобиться кавун, бринза, кленовий сироп, рукола і бальзамічний оцет. Кавун і бринзу нарізаємо великими трикутними шматочками, далі додаємо подрібнену руколу і скроплюємо все бальзамічним оцтом і кленовим сиропом.

Херсонські кавуни. Право на патент

На даний момент в Україні йде процес формування найменувань продуктів, захищених за географічним походженням. Першою в списку стоїть гуцульська бринза. До кінця року очікується завершення процесу оформлення гуцульської бринзи як найменування, яке захищене за походженням. Для херсонських кавунів найближчим часом також планують зареєструвати географічне зазначення, щоб забезпечити безпеку продукції і уникнути фальсифікацій.

Квадратні органічні кавуни

Дивина для українського ринку — квадратні органічні кавуни, які почали вирощувати в Одеській області. Квадратні ягоди коштують дорожче звичайних, але ресторанам сподобалася задумка і кавуни користуються попитом. Компанія, яка вирощує незвичайні кавуни, спеціалізується на виробництві органічних фруктів і овочів.

, переглядів: 142



Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *