2023 рік за східним календарем – рік Чорного Водяного Кролика. Це означає, що новорічні салати мають сподобатися травоїдному господареві року. Найкраще віддати перевагу салатам із овочів та фруктів, але якщо ви не хочете відмовлятися від класичних салатів – наприклад, від улюбленого «Олів’є» – то просто приготуйте його без м’яса та з домашнім майонезом.
«Олів’є» з консервованим тунцем
Інгредієнти
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Яйця – 4 шт.
- Тунець консервований – 1 банка
- Огірки мариновані – 3 шт.
- Цибуля – 0,5 шт.
- Оливки – 10 шт.
- Зелений горошок (заморожений) – 0,5 склянки
- Майонез домашній – за смаком
- Сіль – за смаком
- Чорний перець – за смаком
Покрокове приготування
Моркву, картоплю та яйця відваріть, почистьте і наріжте дрібними кубиками. Цибулю почистьте і також наріжте дрібними кубиками. Заморожений зелений горошок проваріть 3 хвилини, злийте воду і просушіть. Змішайте моркву, картоплю, цибулю, яйця, додайте дрібно порізані огірки та оливки. Додайте горошок і консервований тунець. Заправте салат майонезом, посоліть і поперчіть.
«Олів’є» з рибою
Інгредієнти
- Червона риба (слабосолона) – 400 г
- Картопля – 4 шт.
- Яйця – 3 шт.
- Огірки свіжі – 2-3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Лук – 1 шт.
- Майонез домашній – за смаком
- Сіль – за смаком
Покрокове приготування
Наріжте рибу, картоплю, яйця, моркву і цибулю дрібними кубиками. Перемішайте і заправте майонезом. Посоліть за смаком.
Те, що магазинний майонез, м’яко кажучи, не дуже корисний – це ми знаємо. Тому пропонуємо вам приготувати домашній майонез. Майонез у домашніх умовах готується швидко, і він, до того ж, смачніший, ніж магазинний.
Домашній майонез
- Яйце – 1 шт.
- Олія – 350 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 2 ч. л.
- Гірчиця – 1 ч. л.
- Сік лимона – 1 ч. л.
З’єднайте яйце, сіль, цукор і гірчицю. Додайте олію. Акуратно збийте масу блендером, починаючи знизу. Коли маса стане білою і густою, додайте лимонний сік і знову збийте.
Салат з мандаринами та куркою
Інгредієнти
- Куряче філе – 250 г
- Мандарини – 200 г
- Червона цибуля – 1 шт.
- Листя салату – пучок (200 г)
- Олія – 1,5 ст. л.
- Гірчиця французька – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Чорний перець – за смаком
Покрокове приготування
Куряче філе відваріть у підсоленій воді, наріжте шматочками. Листя салату помийте, просушіть і порвіть. Мандарини почистьте від шкурок і плівочок, розберіть на скибочки. Цибулю почистьте і наріжте півкільцями.
Приготуйте заправку для салату: змішайте гірчицю з олією, сіллю і перцем.
Викладіть в миску листя салату, курку, мандарини, цибулю і полийте заправкою.
Грузинський салат
Інгредієнти
- Огірки – 5 шт.
- Помідори – 5 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Кінза – невеликий пучок
- Петрушка – невеликий пучок
Горіхова заправка:
- Волоські горіхи – 50 г
- Вода – 1,5 ст. л.
- Олія – 1,5 ст. л.
- Оцет – 1 ч. л.
- Часник – 2-3 зубчики
Покрокове приготування
Приготуйте заправку: горіхи, воду, олію, оцет і часник перебийте на блендері.
Помідори обдайте окропом і зніміть з них шкірку, зріжте шкірку з огірків. Помідори та огірки наріжте шматочками. Цибулю наріжте півкільцями. Подрібніть петрушку і кінзу. Все перемішайте, додайте заправку. Посоліть за смаком.
Салат «Коул Слоу»
«Коул Слоу», поза сумнівами, сподобається Кролику – адже цей салат з капусти та моркви.
Інгредієнти
- Капуста білокачанна – 500 г
- Капуста червона – 500 г
- Морква – 300 г
- Сметана – 3 ст. л.
- Гірчиця французька – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Оцет – 1 ст. л.
Покрокове приготування
Приготуйте заправку для салату: змішайте сметану, гірчицю, оцет і перемішайте.
Наріжте білу і червону капусту, натріть моркву на великій тертці, змішайте. Посоліть і додайте цукор, перемішайте. Заправте салат і знову перемішайте.
Фруктовий салат
Інгредієнти
- Мандарини – 5-6 шт.
- Банани – 2 шт.
- Яблука – 2 шт.
- Ківі – 2 шт.
- Гранат – 0,5 шт.
- Мед – 2 ст. л.
Покрокове приготування
Почистьте мандарини та розберіть їх на скибочки. Почистьте банани та ківі, наріжте їх шматочками. Яблука наріжте кубиками, гранат розберіть на зерна. Змішайте всі інгредієнти та полийте медом.
Салат з мандаринами та морквою
Інгредієнти
- Мандарини – 500 г
- Морква – 2 шт.
- Кунжут – 2 ст. л.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Кунжутна олія – 2 ст. л.
- Петрушка – невеликий пучок
- Сіль – за смаком
- Чорний перець – за смаком
Покрокове приготування
Почистьте моркву, натріть її на великий тертці. Подрібніть петрушку. Почистьте мандарини від шкірки і плівок. З одного мандарина відіжміть сік, а мандарини, що залишилися, розберіть на скибочки.
Для заправки змішайте сік мандарина, оливкову і кунжутну олію.
Змішайте моркву, мандарини та петрушку, посоліть і поперчіть. Полийте заправкою, зверху посипте насінням кунжуту.
Смачного!
Джерело: https://www.unian.ua/