Готуємо запіканку з лаваша “Болгарська баніца”

Збір коштів на потреби армії України
19.05.2023

Пропонуємо лінивий варіант приготування дуже смачного болгарського листкового пирога з начинкою — баніци. Такий пиріг в Болгарії готують з тонких, що нагадують пергамент, листів тіста, з різною начинкою. Можна приготувати з тонкого вірменського лаваша і сиру. Виходить дуже смачно і без особливих проблем з приготуванням тіста.

Такий пиріг можна приготувати по-різному: закрутити рулетом і викласти в спіралеподібній формі, невеликими рулетиками-розочками або, як в даному випадку, укласти листами, а між ними начинку. Отже, приступаємо!

Болгарська баніца

Інгредієнти

  • Лаваш – 3-4 листа
  • Яйця – 5 шт.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Сметана, кефір або молоко – 250-300 мл
  • Сир – 600-700 гр.
  • Вершкове масло -50-60 гр.

Приготування

Для початку листи лаваша нарізаємо на квадрати за розмірами форми, в якій буде випікатися пиріг. А якщо залишаються шматочки поменше, їх теж використовуємо, складаючи наохрест в серединці пирога. Далі переходимо до приготування начинки. У миску вбиваємо яйця, розмішуємо їх вінчиком.

Додаємо до них сметану або кефір, можна молоко.

Розмішуємо і всипаємо сир.

Додаємо сіль і перець на смак, добре перемішуємо і начинка готова.

У підготовлену форму укладаємо по черзі нарізані листи лаваша, натираємо на терці трохи підморожене вершкове масло, або ж можна змастити звичайною олією.

Потім викладаємо кілька ложок сирної начинки.

Знову зверху укладаємо лаваш.

Потім вершкове масло і сирну начинку. Продовжуємо таким чином до тих пір поки не закінчиться начинка і лаваш. Останнім шаром укладаємо лист лаваша.

Змащуємо лаваш кефіром або сметаною і відправляю “баніцу” в розігріту до 180 градусів духовку випікатися приблизно 40-45 хвилин.

Готову баніцу виймаємо з духовки і даємо їй трохи охолонути.

Джерело: https://www.smakuj.com.ua/

, , , , переглядів: 310

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *