Пропонуємо лінивий варіант приготування дуже смачного болгарського листкового пирога з начинкою — баніци. Такий пиріг в Болгарії готують з тонких, що нагадують пергамент, листів тіста, з різною начинкою. Можна приготувати з тонкого вірменського лаваша і сиру. Виходить дуже смачно і без особливих проблем з приготуванням тіста.
Такий пиріг можна приготувати по-різному: закрутити рулетом і викласти в спіралеподібній формі, невеликими рулетиками-розочками або, як в даному випадку, укласти листами, а між ними начинку. Отже, приступаємо!
Інгредієнти
- Лаваш – 3-4 листа
- Яйця – 5 шт.
- Сіль, перець – за смаком
- Сметана, кефір або молоко – 250-300 мл
- Сир – 600-700 гр.
- Вершкове масло -50-60 гр.
Приготування
Для початку листи лаваша нарізаємо на квадрати за розмірами форми, в якій буде випікатися пиріг. А якщо залишаються шматочки поменше, їх теж використовуємо, складаючи наохрест в серединці пирога. Далі переходимо до приготування начинки. У миску вбиваємо яйця, розмішуємо їх вінчиком.
Додаємо до них сметану або кефір, можна молоко.
Розмішуємо і всипаємо сир.
Додаємо сіль і перець на смак, добре перемішуємо і начинка готова.
У підготовлену форму укладаємо по черзі нарізані листи лаваша, натираємо на терці трохи підморожене вершкове масло, або ж можна змастити звичайною олією.
Потім викладаємо кілька ложок сирної начинки.
Знову зверху укладаємо лаваш.
Потім вершкове масло і сирну начинку. Продовжуємо таким чином до тих пір поки не закінчиться начинка і лаваш. Останнім шаром укладаємо лист лаваша.
Змащуємо лаваш кефіром або сметаною і відправляю “баніцу” в розігріту до 180 градусів духовку випікатися приблизно 40-45 хвилин.
Готову баніцу виймаємо з духовки і даємо їй трохи охолонути.
Джерело: https://www.smakuj.com.ua/