Червона ікра – один з головних атрибутів святкового столу на Новий рік. Неможливо уявити, щоб поруч з шампанським, мандаринами і олів’є не стояла тарілка ваблячих бутербродів.
Як не помилитися з вибором ікри, на що звертати увагу
Правило перше: брати ікру у скляній тарі
Перед покупкою оцінити ікру візуально можна, тільки якщо вона продається в скляній тарі.
Продукція має бути зернистою, однорідною, в ній не повинно бути ікринок іншого виду риби та жодних сторонніх домішок. Ікра першого сорту виготовляється з ікри одного виду риби. Самі ікринки мають бути цілісними, без ушкоджень. У ємності не повинно бути соку.
Правило друге: увага на дату виробництва
Купуючи ікру, потрібно вивчити дату виробництва. Хороша ікра, за словами експертів, зроблена під час нересту лососевих. Залежно від виду риби цей процес може тривати з середини травня до жовтня – грудня.
Якщо на упаковці ікри стоїть дата, яка не відповідає періоду нересту конкретної риби, швидше за все, ікра приготовлена із заморожених ястиків.
Крім того – читаємо етикетку
Перш за все, вже будучи в магазині, ви повинні звернути увагу на упаковку. Іноді там написано слово “імітована” – це означає, що продукт несправжній і виробник говорить про це чесно.
Згідно ДСТУ, на етикетці якісної червоної ікри повинні бути вказані:
- назва та адреса виробника;
- назва продукту;
- місце промислу;
- сорт і ступінь солоності;
- дата виготовлення;
- дата фасовки.
Також, пам’ятайте про те, що ціна червоної ікри не може бути дивно низькою. Ікра – дорогий продукт, було б дивно, якби виробник працював собі в збиток. Якщо ви бачите на полицях супермаркетів дешеву ікру, то це – суміш декількох сортів ікри від різних видів риб. Другий варіант – імітація або суміш натуральної і підробленої ікри.
Як підробляють червону ікру – варіанти обману
Насправді, в тому, що ви купили імітацію червоної ікри немає нічого поганого – вона не приносить шкоди організму. Головне в цьому питанні – чесність виробника і неможливість переплати за товар низької якості.
Імітацію червоної ікри зараз роблять з агар-агару, риб’ячого жиру і рибного бульйону, іноді додають барвники. Існує два види такої продукції:
- гранульована;
- капсульована.
Перший варіант – це ікра у вигляді кульок, схожа на желе з риби. Визначити її дуже просто – всі ікринки ідеальної форми, блискучі, без “вічок”, не лопаються на язику.
Другий варіант – продукція більш високої якості, яку складно відрізнити від справжньої ікри. По виду капсули прозорі, навіть з “вічками”. Оболонка ікринок тонка з рідким вмістом всередині. Найчастіше, саме капсульовану ікру недобросовісні продавці видають за справжню.
Правило третє: свіжа ікра не липне до зубів
Є кілька способів фальшування. Несумлінні виробники можуть змішувати ікру різних видів риб, видаючи продукт низької якості за перший сорт. В інших випадках ікру замінюють сурогатом, виготовляючи так звану імітацію. Натуральні ікринки рідкі, вони легко прожовуються. Якщо продукт свіжий, він не липне до зубів. І навпаки: якщо ікринки підвітряні, вони можуть прилипати. А ось штучна продукція може бути різною: в’язкою, липкою або надто пружною, при жуванні такі ікринки перекочуються
При цьому, підробка орієнтована зовнішній вигляд. Тобто продукція може бути дуже схожа зовні на натуральну ікру, проте її смак значно відрізнятиметься.
Як правило, запах у підробки різкіший. Смак у штучної ікри не такий вишуканий
Як перевірити справжність червоної ікри в домашніх умовах
Після того, як ви в магазині вибрали ідеальний продукт, згідно з вищеописаними розпізнавальними знаками на банці, можете проінспектувати ікру вдома. Для цього існують кілька методів.
Як перевірити ікру в гарячій воді
Візьміть невелику кількість ікринок, викладіть на тарілку і залийте окропом. Натуральна ікра – це суцільний білок, який згортається при зіткненні з гарячою рідиною. Якщо ікра справжня – ви побачите білі пластівці. Штучний продукт залишиться неушкодженим, а на поверхню спливуть крапельки риб’ячого жиру.
Як відрізнити ікру від желатину за допомогою перекису
Цей спосіб підійде, якщо ви купуєте ікру, наприклад, на ринку, а під рукою немає ємності з окропом. Наберіть продукт на палець або чайну ложку (якщо ваш експеримент відбувається вдома), потім капніть трохи перекису. Результат буде таким же, як в першому варіанті: натуральна ікра залишить білі пластівці, а підробка або взагалі не вступить в реакцію, або розчиниться.
Пам’ятайте про те, що зберігати червону ікру можна не довше 5 днів з моменту пошкодження заводської упаковки. Оптимальна температура – від -4°C до -6°C. При цьому, в жерстяній банці краще такий продукт не залишати, а перекласти в скляну ємність.