Хумус – це традиційна для Близького Сходу закуска на основі пасти з нуту (також відомий під назвою турецький, або баранячий горох), з характерним середземноморським смаком.
Хумус дуже поживний і приємний на смак, готується з відвареного, перетертого в пюре нуту, кунжутної пасти (тахіні або тхіни), часнику, оливкової олії, соку лимона, з додаванням зіри (кумина) та паприки. Подається хумус як холодна закуска зі свіжою пітою або лавашем.
На українському ринку представлені імпортний ізраїльський хумус, а також його локальні версії. Проте, ми завжди можете приготувати цю смакоту власноруч.
Хумус з моркви, сочевиці і волоських горіхів
Інгредієнти:
- 4 середніх моркви, вимиті, обрізані кінці і нарізані на шматочки
- 2 столові ложки оливкової олії, розділені
- 1 чайна ложка порошку каррі
- 1/2 склянки сирої червоної сочевиці, ретельно промити
- 2 склянки води
- 1/4 склянки волоського горіха
- 1/4 склянки свіжого листя кінзи
- 2 столові ложки тахіні
- 2 чайні ложки свіжого лимонного соку
- 1 зубчик часнику, подрібнений і очищений
- 3/4 чайної ложки меленого коріандру
- 3/4 чайної ложки дрібнозернистої морської солі, плюс ще для моркви
- 1/2 чайної ложки меленого кмину
- 1/8 чайної ложки кайенского перцю або більше за смаком
- мелений чорний перець
- рубана петрушка
- гарбузове насіння
Приготування:
Розігрійте духовку до 220°С.застеліть велике деко пергаментним папером. Розкладіть на ньому моркву, збризніть 1 столовою ложкою оливкової олії, посипте порошком карі і злегка приправте морською сіллю і чорним перцем. Обсмажуйте моркву в духовці протягом 25-30 хвилин або до тих пір, поки вона не стане золотисто-коричневою.
Тим часом залийте сочевицю водою і варіть до готовності 10-15 хвилин, періодично помішуючи. Злийте зайву воду.
Горіхи підсмажте на сковороді протягом 5-7 хвилин. Відкладіть. У чашу блендера перекладіть нарізану моркву, що залишилася 1 столову ложку оливкової олії і приготовану разом з кінзою, тахіні, лимонним соком, часником, коріандром, 3/4 чайною ложкою морської солі, кмином, кайєнским перцем і чорним перцем за смаком. Подрібнюйте до отримання однорідної пастоподібної суміші. Якщо хочете урізноманітнити текстуру-горіхи додайте лише в кінці, якщо ж суміш повинна бути абсолютно однорідною-додавайте на початку подрібнення. Спробуйте і, якщо необхідно, додайте ще солі і перцю.
Перекладіть хумус в тарілку і прикрасьте свіжою кінзою, петрушкою і, за бажанням, насінням.