Кава на виніс не така безпечна, як нам здається

02.11.2020

Coffee to go — цей вислів напевно знайомий більшій частині і чи не кожному жителю мегаполісів. Вранці по дорозі в офіс або на заняття до вузу в кав’ярні по дорозі перехопив стаканчик капучино або еспресо, отримав ковток бадьорості, позитивний заряд, а нерідко і гарний настрій на весь день, і, як кажуть, життя вдалося, інформує Ukr.Media.

І все б нічого, якби не стаканчик. Система coffee to go передбачає використання тільки пластикових або паперових стаканчиків, у яких є три великих мінуси. Два з них зачіпають безпосередньо того, хто п’є каву, а третій — всіх оточуючих. Багато хто забув, що винайдений пластик був виключно для холодних продуктів і напоїв з метою їх зберігання і транспортування. Але легкість, а головне, дешевизна його виготовлення, зробили пластиковий посуд найпопулярнішим у компаній швидкого харчування і кав’ярень типу coffee to go.

Вчені проводили дослідження пластикової продукції і з’ясували, що при нагріванні до 80 °C вона виділяє хімічні сполуки, які отруйні для організму людини. Вчені пояснюють, що використання пластикового посуду для гарячих напоїв при найбільш позитивному прогнозі загрожує алергічною реакцією. Якщо користуватися ним регулярно, негативні процеси з часом торкнуться шлунку і нирок.

У Луцьку дозволили продавати каву на виніс

Пластиковий посуд виготовляється з полістиролу і поліпропілену і підрозділяється на кілька видів. За словами фахівців з такого стаканчика в напій виділяється стирол, причому, чим вища температура напою, тим активніше йде процес. Стирол — це канцероген, по-іншому, отрута, яка поступово отруює організм. Крім того, він впливає на збільшення рівня естрогену, тобто збільшення жіночих статевих гормонів. Тому чоловікам не рекомендується пити таку каву.

Посуд з полістиролу білого кольору має маркування PS. Він призначений тільки для холодних напоїв і продуктів і при нагріванні починає виділяти той самий стирол. Коричневий посуд з маркуванням PP витримує температуру до 150 градусів, але зате він легко піддається хімічним впливам. Будь-яка речовина, потрапивши в нього, вступає з поліпропіленом в хімічну реакцію і починає виділяти фенол і формальдегід.

Попадання в організм в чистому вигляді фенолу призводить до внутрішніх кровотеч, виразкової хвороби, а в деяких випадках і до атрофії м’язів. Що стосується формальдегідів, то це — високонебезпечна речовин. Всесвітня організація охорони здоров’я включила його до списку речовин, які можуть становити загрозу для здоров’я.

Ослаблення карантину: у Києві дозволили продаж фастфуду та напоїв на виніс  | Факти ICTV

Саме тому останнім часом в coffee to go використовують паперові стаканчики. Однак проблеми це не вирішує. Спробуйте зі звичайного паперу, навіть найщільнішого, спорудити подобу стакана і налити туди гарячої води — чи надовго вона втримається? Внутрішня частина паперових стаканчиків обробляється тим же самим полістиролом. Крім того, він склеюється. А це — пряме попадання в гарячу каву ще й хімічних сполук клею. Фахівці стверджують, що гірше кави з пластикових і паперових стаканчиків тільки кава в стаканчиках з пластмасовими кришками. Кришка перешкоджає поширенню аромату кави, без якого повноцінне сприйняття напою просто неможливо.

Чи є вихід? Гурмани вам розкажуть, що для кожного виду натуральної кави є спеціальний посуд — лише тоді її смак і аромат розкриються повністю. Наприклад, еспресо свій смак в первозданному вигляді зберігає лише 15 секунд. Тому його подають в невеликих порцелянових чашках з товстими стінками, обсяг яких становить 40-60 мл. У таких же прийнято подавати і рістретто, який подається навіть в меншому обсязі, ніж еспресо. Капучіно і лунго п’ють з таких же порцелянових чашок, але більшого обсягу — 180-200 мл.

Кави не буде: у Кременчуці не дозволять продавати її на винос » Все новости  Кременчуга на сайте ТелеграфЪ

Однак по дорозі на роботу ніхто вам не буде пропонувати спеціальний посуд. А про одноразовий ми вже все знаємо. Вихід знайшли в термокружках. Невеликого обсягу, вони не займають багато місця в сумці і завжди під рукою. А в Берліні придумали цілу систему: береш в coffee to go такий кухоль під заставу, випиваєш каву по дорозі, а в черговій кав’ярні на шляху віддаєш її і забираєш свої гроші. Зручно, і кухоль з собою носити не треба.

, , переглядів: 1 937

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *