Корисне харчування або як заощадити і обрати корисні та доступні продукти

25.04.2021

Корисне харчування або як заощадити і обрати корисні та доступні продукти

Багато людей відмовляються від правильного харчування бо, нібито, не можуть його собі дозволити. Але існує відмінна альтернатива для дорогих корисних продуктів, які не поступаються за кількістю вітамінів і корисних мікроелементів і коштують зовсім не дорого.

Про це у своєму мікроблозі Instagram розповіла нутриціолог Яна Фоксі

Яна призвела перелік недорогих продуктів і порадила, на що звернути увагу в кожному з них, щоб вони принесли максимум користі.

Крупи (гречка, рис і пшоно). Не містять глютену. Ще його не містить кіноа, але вона дорожча.

“Глютен не є зло для здорової людини. Якщо ви переносите його нормально – супер. Але якщо ви не впевнені, краще його виключити. За статистикою кожен 3-ий не переносить глютен. Кожен 2-ий не переносить його у вигляді прихованої харчової непереносимості”, – розповіла Яна.

Пшениця, жито, ячмінь.

Злаки, з яких роблять борошно, випічку, хліб, макарони, кус-кус, перловку, ячну і пшеничну кашу, солод, хміль, квас містять глютен”, – розповіла Фоксі.

Овес.

“Не містить глютен. Але часто його не правильно зберігають, і він все одно буде з глютеном. Бувають і люди, які не переносять білок вівса (овенин). Є і хороша вівсяна крупа, на ній значок перекресленого колоска і напис “gluten free”, але вона зарубіжна і недешева. Можна купити вівсяну крупу, але тоді потрібно відстежувати індивідуальну реакцію, щоб переконатися, що у вас все ж немає індивідуальної нестерпності (немає алергічної реакції, висипання, почервоніння, надлишкового утворення слизу (у роті й носі), болі в животі, метеоризму, запорів, проносів, дратівливості, агресивності, сонливості і занепаду сил)”, – порадила спеціаліст.

Бобові.

“Що стосується бобових: сочевиці, гороху, квасолі, нуту, потрібно підібрати той, який ви добре переносите. Якщо ви не спостерігаєте у себе вищеперелічених симптомів індивідуальної непереносимості після їх вживання, можна їх вживати”, – написала Яна.

Соя

“І соя, і сири, і молоко з неї – практично всі з ГМО (як і кукурудза)”, – сказала фахівець.

Бюджетне корисне харчування, список продуктів:

  • Сезонні овочі та зелень: капуста, морква, буряк, цибуля, часник, кабачки. Потрібні для корисної мікрофлори кишечника.
  • Яйця, корисні з точки зору амінокислотного складу.
  • Птах: курка, індичка. Вся птиця, крім фермерської, містить антибіотики, від цього можна позбутися, якщо варити суп на другому бульйоні. Позбавляйтеся від шкіри і жирової тканини, там зберігається найбільше токсинів і антибіотиків.
  • М’ясо: яловичина, кролик, субпродукти. Краще їсти не частіше разу в тиждень чоловікам і не частіше разу на два тижні – жінкам.
  • Біла риба: ментай, тріска, скумбрія, оселедець. Дешевше червоної, але червона – корисніша. 400 грам в тиждень буде достатньо. Пангасіус краще не купувати, ця риба плаває у брудних водах і містить багато токсинів.
  • Молочні продукти: сир, сметана, сир, масло. Можна їсти, якщо немає індивідуальної нестерпності. Масло вважається корисним- від 82, 5 відсотків жирності.
  • Рослинна олія холодного віджиму, горіхи, сезонні фрукти і ягоди – все це буде корисно і недорого.

Продукти, від яких краще відмовитися

– Випічка, кондитерські вироби,

– Рафінована дезодорована олія, маргарин,

– Морозиво, сирні сирки, йогурти з цукром і наповнювачем,

– Лимонади, морси, пакетовані соки,

– Ковбаси, сосиски, м’ясні делікатеси,

– Свинина,

– Морепродукти з неперевірених джерел,

– Екзотичні несезонні фрукти,

– Арахіс,

– Мед,

– Цукор,

– Алкоголь.

, переглядів: 343

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *