«Ладомирія» готує великий проект промоції українського традиційного одягу

12.09.2021

Два роки тому  культурно-освітній простір «Ладомирія», що на Рівненщині, заявив про себе гучним проектом-челенджем «Майстерня етнобрендів». Тоді, за 22 дні тут створили та випустили у світ 13 нових брендів етнічного одягу разом 13-ма модельєрками з усієї України. Сьогодні «Ладомирія», за підтримки Українського Культурного Фонду, збирається дивувати Україну черговим новаторським проектом, створюючи мультиформатну платформу по відтворенню автентичного та створенню нового етнічного одягу.

В неділю, 5 вересня, на День Традиційного Костюма, завершилася перша, оффлайн-частина проекту. 14 учасниць з різних куточків України, які працюють з автентичним одягом, впродовж тижня поглиблювали свої знання про особливості крою та пошиття українських традиційних строїв, їх вжитку та символіки,  працювали над відтворенням примірників такого одягу. Окрім лекцій щодня проходили майстер-класи, де майстрині мали змогу навчитися ткати на верстатах, кроїти, пов’язувати традиційні головні убори тощо. І перші вироби – традиційні українські сорочки -з’явилися вже під час навчання, над іншими – спідницями, шарафанами, намітками, камізельками – учасниці працюватимуть ще місяць за допомогою онлайн-платформи.

«Так, це тільки початок, – говорять організатори – у вересні ми готуємось до запуску онлайн-резиденції, де всі охочі зможуть отримати необхідний інструментарій для спільного створення українського одягу, а саме автентичні лекала, відеопідказки з особливостей пошиття, відеолекції по типам одягу, фото в 360 градусів, груповий чат між майстрами та, найголовніше, можливість додавати на платформу свої матеріали та вироби, а також експонати старовинного одягу. У нас є подвійна мета – допомогти всім, хто вміє тримати голку з ниткою, відшити справжній український стрій, та зібрати антологію традиційного українського вбрання, у всьому його розмаїтті та багатстві.»

Амбітний проект «Ладомирії» – не єдине, в чому розвивається цей унікальний простір в Радивилові. Сьогодні тут вже відкрито етнопарк з музеєм під відкритим небом, ткацькою майстернею та виставковими залами, розвивається еко-рослинництво, працює риброзвідник та ферма грибів.
Слідкувати за перебігом проекту наші читачі можуть у соцмережах «Ладомирії», а також на наших сторінках.

 

переглядів: 1 321

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *