Бувають випадки. коли такий улюблений напій як кава потрібно викреслити зі свого життя. Часом забрати їїї вживання на певний період. а часом і назавжди, наприклад, за призначенням лікаря. На щастя, існують відмінні альтернативні варіанти.
Про це у своєму Instagram розповіла ендокринолог Катерина Григор’єва.
Чим замінити каву
- Ройбуш – червоний і зелений (неферментований)
“Ароматний чай, з деревними нотками, без кофеїну і щавлевої кислоти. Я б не рекомендувала його при гіпотонії (знижує артеріальний тиск) і при анемії (уповільнює процес всмоктування заліза)”, – розповіла Григор’єва.
- Трав’яні чаї без кофеїну, в тому числі іван чай (кипрей)
“Тут на ваш смак, враховуючи переносимість. Також дивіться на можливий вміст в цих чаях сушених фруктів, щоб не перебрати з вуглеводами”, – додала фахівець.
- Цикорій
“Цей напій містить інулін (корисна їжа для мікробіоти), вітаміни групи В, А, Е, пектин, калій, марганець, фосфор. Можна додавати в напій рослинне молоко / вершки за смаком”, – радить Катерина.
- Кероб
“Порошок з плодів ріжкового дерева, дозволений на всіх лікувальних протоколах, крім АІП. Не містить кофеїн, оксалати, за смаком і запахом нагадує какао. У складі – до 8% протеїну, вітаміни гр В, а, фосфор, кальцій, калій і магній. Кероб містить досить велику кількість вуглеводів (фруктози і сахарози) – 49 г на 100 г кероба, це теж потрібно враховувати. Але також в ньому до 40% клітковини, тому при вживанні кероба немає різкого стрибка глюкози в крові”, – розповіла фахівець.
- Какао
“Можна на всіх протоколах, крім АІП, також за смаком можна додати рослинне молоко або вершки”.
- Матч
“Дозволений на всіх протоколах. Практично не містить кофеїну, а тонізує і дає приплив енергії за рахунок вмісту L-теаніну. Напій багатий вітамінами групи В, С, а, кальцієм, калієм, цинком, магнієм”, – розповіла спеціаліст.