Лісівники показали в деталях, як садять ліси на Рівненщині (ФОТОРЕПОРТАЖ)

23.03.2017

Лісівники показали в деталях, як садять ліси на Рівненщині (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Про те, як із крихітної насінини виростити повноцінний ліс, журналістам розповідали та показували працівники лісгоспів Березнівського району. Кажуть, що весняна кампанія з посадки сосон триває вже понад два тижні, а до кінця березня має завершитися.

Лісівники розповідають, що для посадки «розсади» сосон та інших дерев, наймаються сезонні працівники. Зазвичай це місцеві мешканці. З людьми укладається угода. На певну ділянку, яку треба засадити, – виділяється певна сума грошей. І ці гроші діляться вже між працівниками: їх може бути п’ять, десять чи сім.

На фото – наймані працівники в процесі висадки саджанців на підготовленій площі

Читайте також: Як рівненські журналісти ліс садили (ФОТОФАКТ)

Але починається все навіть не із саджанців, а з насіння. У Березнівському лісгоспі є спеціальна шишкосушарка. У ній шишки спочатку підсушують, а потім кидають в «барабан», де температура становить 40 градусів тепла. Розкрившись у теплі, шишки «віддають» своє насіння. Саме з нього згодом виростають саджанці, які потім висаджують землю.

– З однієї тони шишок виходить лише 1 відсоток, тобто 10 кілограмів, насіння. Це ніби небагато, але нам вистачає. Іноді ми обмінюємося або ділимося ним з іншими областями. Таких шишкосушарок в області всього 12, вони є майже у кожного лісгоспу, – розповідає начальник відділу обласного управління лісового господарства Олег Ткач.

На фото: шишкосушарка. Процес “вилучення” насіння із шишок.

Лісників часто звинувачують у тому, що вони масово ріжуть ліс і, нібито, наживаються на цьому. У відповідь лісівники пояснюють ситуацію – ріжуть хворі дерева, уражені шкідниками, а потім обов’язково поновлюють резерви висадкою нових дерев.

Читайте також: Здоров’я, гроші і шашлик: рівняни розповіли, що для них є щастя (ВІДЕО)

– У нас є норми по вирізці лісу. Більше, ніж дозволено законом, ми не ріжемо. Останні роки маємо велику проблему зі шкідниками. Одні пошкоджують коріння дерев, інші розносять грибок. Тому ми змушені проводити санітарні вирубки, бо хвороба швидко поширюється і на здорові дерева. А на пошкодженій деревині багато не заробиш – вона годиться тільки як дрова, – зазначає директор Березнівського лісгоспу Олег Олексієвець.

На фото: директор Березнівського лісгоспу Олег Олексієвець показує саджанці, які вже готові до висадки

Лісники запевняють, що кожного року висаджуються нові площі лісу, які вимірюються десятками гектарів. Із добутого у шишкосушарках насіння вирощують саджанці. У лісгоспах створюють розсадники на відкритій території, а також у теплицях. Кажуть, що якість саджанців не відрізняється. Але і за тими і за тими дбайливо доглядають.

На фото: тепличний розсадник, з якого викопують саджанці

Читайте також: Україна вражає: рівненську «кукушку» показали на всю країну (ВІДЕО)

– Від моменту висіву насіння до саджанців, готових для висадки у лісі, проходить рік. «Розсада» за цей час виростає до 10 сантиметрів у висоту. Перед посадкою останнім часом використовуємо спеціальні добрива, які допомагають втримувати вологу біля коріння саджанця та захищають від шкідників, – зауважує Олег Ткач.

Як би там не було, а ліс – це вам не корисні копалини, він має унікальну властивість відновлюватися та «працювати», що ми могли дихати. Бо, як відомо, ліс – це легені планети. Тож давайте його берегти.

Галина Струс
Фото – Світлани Горошко

, , , , , переглядів: 1 350

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *