Мандарини: скільки цих ароматних та солодких помаранчевих можна з’їсти на день

Збір коштів на потреби армії України
05.11.2021

Цей фрукт містить багато корисних речовин. В мандаринах багато води, поліфенолів та флавоноїдів, і 1.7% розчинної клітковини, корисної для кишкової мікробіоти. В 200 грамах мандаринів 14% денної потреби в розчинній клітковині, пише “Дивогляд”.

В цій же кількості 87% денної потреби у вітаміні С, третина денної потреби в каротиноїдах, і 7% від необхідної кількості кальцію, а також магній, залізо і калій.

Дієтологи запевняють, що їсти мандарини з м’яким сиром чи оливковою олією — хороша ідея, адже жири допоможуть каротиноїдам засвоїтися в кишківнику.Втім, не варто забувати, що мандарини дуже солодкі. Ті ж 200 грамів містять 20 грамів цукру.

Мандарини

СКІЛЬКИ МАНДАРИНІВ МОЖНА З’ЇСТИ ЗА ДЕНЬ

За словами колишньої очільниці МОЗ, лікарки Уляни Супрун, дорослій людині, яка не худне, не має цукрового діабету 1 типу, на добу потрібно 225-325 грамів вуглеводів. Це і картопля, і каші, і хліб, і лактоза в молоці, і тортики, і фрукти. Тож якщо ви плануєте під різдвяне кіно “заточити” 600 грамів очищених мандаринів (це приблизно 60 грамів цукру), то на чверть скоротіть в той день споживання інших вуглеводів.

Краще, все ж, їсти не всі мандарини за раз, аби рівень глюкози в крові сильно не підвищувався.

Дітям, відповідно, вуглеводів треба значно менше, тому слід або їсти кілька мандаринів, або відмовитися від вуглеводів того дня.

Втім, згідно з австралійськими рекомендаціями з харчування, дітям треба їсти 1 порцію фруктів на день, тобто 1 мандарин.

Дорослим — по дві порції. Лише вагітні  та підлітки можуть собі дозволити три мандарини, а мамам, що годують, можна “аж” чотири.

Канадські рекомендації чітко не обмежують в поглинанні фруктів: що більше фруктів, то менший ризик серцево-судинних хвороб.

КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ МАНДАРИНИ

Мандарини можуть подразнювати слизову оболонку шлунка, кишківника та нирки. Тому учені не рекомендують їсти мандарини людям, які хворіють на гепатит чи нефрит на різних стадіях, на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрити з підвищеною кислотністю, ентерити, коліти, а також мандарин протипоказані при холециститі.

Небезпеку також може становити шкірка мандарина, яку обробляють протигрибковими речовинами. Тому перед вживанням фрукт треба обов’язково помити, а шкірку одразу викинути і не робити з неї цукати.

переглядів: 744

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *