Коли на градуснику перевалило за 24, надворі спека, жарить сонце, то організм “просить” охолодження. І на думку спадає ідея – морозиво!
Але чи можна їсти морозиво у спеку і як це робити правильно?
“Масла у вогонь” підкидає ще й те, що на жарі морозиво тане миттєво, і щоб воно зовсім не спливло, ми поспішаємо з’їсти його якнайшвидше.
Парадокс полягає в тому, що морозиво охолоджує зовсім ненадовго, тому що через кілька хвилин наш організм починає активно переробляти жири і вуглеводи, що містяться в продукті. Від цього виділяється енергія, від якої, в свою чергу, підвищується температура тіла.
Солодкість у поєднанні з жиром, які є в морозиві, викликають залежність, через яку нам хочеться його все більше і більше. Крім того, за рахунок свого висококалорійного складу морозиво аж ніяк не сприяє схудненню.
Організму набагато легше переробляти жири з вуглеводами, коли вони надходять у теплому вигляді. Чого не скажеш про морозиво – адже воно за замовчуванням передбачає вживання в холодному вигляді.
І нарешті, важко бути впевненою в якості покупного морозива, адже невідомо, з яких продуктів, замінників, емульгаторів, ароматизаторів воно зроблено і скільки разів піддавалося повторному заморожуванню.
Насправді все не так погано. Поїдання морозива приносить задоволення, а це важлива користь для людини.
Більш корисною альтернативою звичайному морозиву може виступати сорбет, заморожений сік або ж десерт, приготований у домашніх умовах.
Ще один позитивний аспект – за допомогою морозива можна загартовувати горло. Тоді зимові застуди будуть нестрашні. Але робити це потрібно поступово, плавно знижуючи температуру від трохи прохолодної до помірно холодної. І однозначно не в ті моменти, коли тобі шалено жарко, а також не під час хвороби.
Не варто намагатися охолодитися за рахунок швидкого ковтання морозива. Краще зробити зі страви ритуал насолоди смаком і температурою – так користі буде набагато більше. А ось літню спеку і спрагу набагато ефективніше вгамувати звичайною водою.