Найбідніший Президент мав у своїй власності тільки кілька речей

27.04.2016

Його ім`я Томас Ісидор Ноель Санкара – Президент Буркіна-Фасо у 1983-1987 роках. Як політичний діяч, революціонер і харизматичний лідер велике значення приділяв особистому прикладу. Жив на платню військового у розмірі 450 американських доларів, а зарплату Президента – 2 тисячі американських доларів – перераховував у фонд сиріт. Після смерті Санкари виявилося, що все його майно – це старенький автомобіль «Пежо», який він мав ще до приходу до влади, три гітари, чотири велосипеди. Одна із перших реформ, що він зробив після початку президенства  – змінив назву власної країни. У 1984 році держава відмовилася від колоніальної назви «Верхня Вольта» і взяла нову «Буркіна Фасо», що означає: «Країна чесних людей».

 

 

Кардинальні переміни чекали і саму системи влади та урядовців. Санкара змусив урядовців пересісти з дорогих «Мерседесів» на найдешевші «Рено 5», заборонив їм мати власних водіїв і літати першим класом. Крім того, примусив скинути дорогі костюми і одягти простий національний одяг. Також оприлюднив усі рахунки урядовців, а ще урізав зарплатні. Однак, Санкара був вимогливим і до себе – на приклад, не дозволяв у своєму кабінеті встановити кондиціонер, бо цього теж не могли собі  дозволити його нужденні співвітчизники.

 

У політиці вважав своїми головними завданнями створити безкоштовну освіту і медицину, відновити ліси. За роки його правління організував посадку 10 мільйонів дерев, що зупинило поширення Сахари на Південь, забезпечив вакцинацію двом з половиною мільйонам дітей, сприяв поширенню серед населення писемності. Крім цього, списав борги дрібних орендарів, відібрав привілеї у вождів племен, розробляв і впроваджував програму будівництва. У 1986 році – через три роки після його приходу до влади – Всесвітній Банк констатував, що в Буркіна-Фасо повністю зникла корупція.

Для самого Томаса Санкари  його діяльність не минула без наслідків. 15 жовтня 1987 року Санкару вбив його близький друг та соратник, міністр юстиції Блез Компаоре під час військового перевороту.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Кішка через шість років повернулася до господині

 

Чоловік потрапив у несподіваний для себе полон

 

Як зацікавити бабусю комп’ютером?

, , , переглядів: 1 186

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *