Небезпечні продукти: що краще не їсти у літню спеку, щоб не отруїтися

29.06.2021

Небезпечні продукти: що краще не їсти у літню спеку, щоб не отруїтися

Яких продуктів слід остерігатися в літню спеку? Що треба знати, щоб запобігти харчовому отруєнню? Про це в ефірі шоу «Сніданок з 1+1» розповів біохімік Гліб Репіч.

Чому відбуваються харчові отруєння?

Сезон кишкових інфекцій в Україні, на жаль, вже відкрито. Нещодавно у Харкові 85 людей шпиталізували після відвідин одного з суші-барів. А на Прикарпатті 10 осіб потрапили до лікарні з симптомами отруєння після відвідин готельно-розважального комплексу. І це лише перші по-справжньому спекотні дні.

Чому так часто відбуваються харчові отруєння саме влітку? Гліб Репіч пояснює – під час літньої спеки бактерії починають розмножуватися особливо активно, адже висока температура для них – дуже сприятливий фактор життєдіяльності. У певних продуктах під час спеки можуть розмножуватися патогенні мікроорганізми, які продовжують плодитися у шлунково-кишковому тракті людини після потрапляння туди з їжею. В результаті організм вмикає захисні механізми і намагається позбутися патогенних бактерій прямим, чи зворотнім шляхом.

Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Найбільш небезпечні продукти влітку

Гліб Репіч називає 5 найбільш небезпечних під час літньої спеки продуктів:

  1. Риба (особливо суші!).
  2. М’ясо.
  3. Молочні продукти.
  4. Яйця.
  5. Кондитерські вироби з кремом.

Саме вони за умови неправильного зберігання можуть зіпсуватися вже за декілька годин. І з ними до організму може потрапити кишкова паличка, стафілокок, токсини, сальмонела тощо.

Фото: Pexels/Jess Bailey Designs

Також біохімік застерігає від вживання у спеку готових салатів з магазинів, особливо тих, які містять яйця, м’ясо, майонез.

Як уникнути харчового отруєння влітку?

Отже, щоб вберегти себе від отруєння у літню спеку, варто:

  • Зберігати продукти, які цього потребують, в холодильнику.
  • Правильно і достатньо термічно обробляти їжу.
  • Ретельно мити овочі, фрукти, м’ясо, рибу перед приготуванням чи вживанням (якщо мова йде про сирі овочі й фрукти, які не треба готувати).
  • Не купувати перераховані вище продукти на пляжах, ринках (особливо стихійних), і у маленьких магазинах.
  • Ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі.
  • Довіряти своїм органам чуття: якщо запах чи смак їжі видаються дивними, її точно не варто вживати.

Особливо влітку слід бути обережними з суші, адже саме вони – найбільш поширена причина масових отруєнь під час спеки.

Фото: Pexels/Nastasya Day

 

, , переглядів: 366

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *