Освіжіть свою квартиру: надійні способи позбутися неприємних запахів

17.05.2023

Як би затишно не були розставлені меблі у вашому будинку, неприємний запах зведе все нанівець. Ви можете навіть звикнути до поєднання з тютюнового диму, що в’ївся в диван, і тижневого сміття, яке скупчилося у вас під раковиною. Але неприємні відчуття нікуди не подінуться. Давайте розберемося, як упоратися з неприємним запахом будинку і як запобігти його появі.

Неприємний запах у квартирі

Як виявити джерело запаху

Щоб позбутися неприємного запаху у квартирі, потрібно визначити його походження. Для цього досить просто принюхатися. Але часто так буває, що запах добре відчувається, а звідки він узявся – незрозуміло. Чим довше господарі перебувають у квартирі, тим менше шансів визначити джерело запаху: нюх до нього просто звикає.

В цьому випадку необхідно провітрити квартиру, потім закрити вікна і піти погуляти, як мінімум, годину на свіжому повітрі. Цього часу вистачить для того, щоб ніс прочистився і став реагувати гостріше. Після повернення потрібно знову принюхатися та уважно оглянути можливі джерела запахів.

Як позбутися неприємного запаху з холодильника

Зіпсовані продукти в замкнутому просторі швидко просочують неприємним ароматом весь холодильник. Щоб позбутися неприємного запаху, потрібно повністю спустошити холодильник, розморозити його і ретельно вимити, приділяючи особливу увагу гумовим ущільнювачам дверцят. На цьому етапі використовуйте спеціальний миючий засіб або мильний розчин. Коли холодильник висохне, обробіть поверхні оцтом чи нашатирем. Вмикати та наповнювати холодильник слід після повного висихання та вивітрювання запахів.

Як позбутися неприємного запаху з пральної машини

Найпоширенішою причиною запаху з пральної машини є часті прання на швидкому режимі за низької температури. Таким чином не гинуть мікроби та бактерії. Крім того, з машинки може неприємно пахнути миючий засіб або вапняний наліт, що скупчився, а також дрібні забруднення, що застрягли в барабані.

Щоб позбутися неприємного запаху, спочатку запустіть агрегат на найдовшу програму, при максимально високій температурі і без білизни всередині.

Якщо це не допомогло, засипте в контейнер для прання соду, оцет або лимонну кислоту. Протріть внутрішні частини прання розчином із двох ложок мідного купоросу на літр води.

Як позбутися неприємного запаху на килимі

Килим добре вбирає аромати квартири. Пролиті напої та невидалені залишки їжі гниють у ворсі, а у сирому приміщенні може з’явитися грибок. Ідеальним рішенням буде видалення всіх доступних забруднень, а в деяких випадках краще віднести килим у хімчистку або викликати клінера з професійною технікою додому.

Якщо видимого сміття у ворсі немає, але вам не подобається запах вогкості, спробуйте посипати килим звичайною харчовою содою та залишити її на кілька годин. Після чого ретельно пропилососьте виріб.

Як позбутися неприємного запаху на дивані

Як і у випадку з килимом, текстиль на меблях активно вбирає сторонні запахи. Диван може пропахнути тютюновим димом або кухонними ароматами, домашніми тваринами чи вогкістю.

Щоб позбутися запаху, спробуйте ретельно пропилососити меблі та видалити плями спеціальними миючими засобами. Для мешканців заміських будинків чудово підійде провітрювання: винесіть диван на вулицю у суху теплу погоду та залиште його на ділянці на кілька годин.

Також у боротьбі з неприємним запахом вам допоможе сода. Деякі рекомендують використовувати мелену каву, яка теж чудово абсорбує запахи, замінюючи їх приємним більшості ароматом. Звичайно, цей метод підходить тільки для чорного текстилю.

Як позбутися неприємного запаху з мікрохвильової печі

Щоб уникнути утворення неприємних запахів у мікрохвильовій печі, важливо дотримуватися двох головних правил: готувати і розігрівати їжу зі спеціальним ковпаком, а також провітрювати агрегат після використання. Але згодом навіть в мікрохвильовій печі, що акуратно використовується, може утворитися неприємний запах.

Щоб його позбутися, вимийте внутрішні поверхні засобом для очищення плит, після чого протріть прилад оцтом або лимонним соком.

Також можна залишити всередині чашку з меленою кавою, але в цьому випадку враховуйте, що у страви, що розігрівається після цього, буде відповідний присмак.

Що нейтралізує неприємний запах

Визначивши джерело та причину неприємного запаху, підберіть відповідні засоби для його усунення. Розглянемо способи попри всі випадки життя.

Прибирання квартири

Прибирання найчастіше допомагає усунути неприємний запах. Головне – регулярно викидайте сміття. Бажано це робити щодня незалежно від того, скільки у вас накопичилося сміття. Якщо запах застарілий, подумайте про те, щоб замінити меблі та зробити ремонт.

Закип’ятити воду з оцтом

Це допомагає позбутися неприємного запаху на кухні. Кип’ятіть невелику кількість води у відкритій каструлі, а за кілька годин добре провітріть приміщення.

Обсмажування кавових зерен

Запах кави дасть стовідсотковий результат і витіснить решту запахів, а також створить затишну атмосферу. Адже західні ріелтори не просто радять продавцям житла зварити каву перед приходом потенційних покупців. Крім того, цей аромат бадьорить не гірше за самий напій і благополучно впливає на імунітет.

Підсмажена шкірка від цитрусів

Запах цитрусових допомагає боротися з амбре, якщо щось підгоріло на кухні, покращує тонус м’язів і заряджає енергією. Покладіть на розігріту конфорку електроплити шкірку апельсина, мандарина, грейпфрута та лимона, і вони віддадуть свій аромат квартирі.

Саше з травами

Надійний та перевірений засіб для шаф та гардеробних. Мішечки з натуральної тканини з ароматними польовими квітами, травами, бергамотом або кавовими зернами слід повісити на вішалки з одягом і розкласти по ящиках та полицях з білизною. Це допоможе уникнути затхлого запаху навіть якщо ви запакували зимові чи літні речі на весь сезон.

Розкладіть мокрі рушники та відкрийте вікна

Цей спосіб допоможе зменшити неприємний запах у прокуреному приміщенні. Для того, щоб повністю впоратися із запахом цигарок, це провітрювання необхідно робити щонайменше чотири рази на день.

Розважте чайні пакетики і провітріть приміщення

Щоб освіжити атмосферу в будинку за китайським методом, повісьте по два пакетики у дверях, на вікно та люстру, і після цього відкрийте вікно на 15-20 хвилин.

Використовуйте аромалампи

Ароматерапія дає чудовий результат. У невелику ємність зверху лампи налийте трохи води, додайте краплю ефірної олії, а всередину лампи поставте маленьку свічку. Більшість ефірних олій не тільки роблять запах у приміщенні краще, а й очищають повітря від мікробів та вірусів.

Парфумерія для дому

Ароматна рідина у великих флаконах із бамбуковими паличками має величезний вибір запахів. Встановивши їх у кожному приміщенні квартири, ваша спальня, вітальня та ванна матимуть свій аромат. Палички з бамбука працюють як розпилювач. Регулювати інтенсивність запаху можна, додаючи або прибираючи палички.

Встановіть очищувач повітря з іонізатором

Сьогодні в магазинах можна знайти різні очищувачі повітря з іонізаторами та озонаторами. Побутові іонізатори добре можуть допомогти очистити повітря, позбутися запаху тютюну та диму. Але перед покупкою обов’язково перевіряйте сертифікат приладу, з’ясуйте, чи можна використовувати його у житлових приміщеннях та чітко дотримуйтесь інструкцій із застосування.

Джерело: https://meta.ua/

, , , переглядів: 574

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *