Професія зі смаком шоколаду: хто такий шоколатьє, і що він робить

19.07.2019

Історія виникнення професії шоколатьє йде у 17 століття. Складно собі уявити, але до цього часу шоколад був відомий виключно як напій, а шоколадних цукерок не існувало взагалі. І судячи з великої кількості всіляких смаків і кількості шоколаду на полицях магазинів сьогодні, можна сміливо стверджувати, що новинка припала людству до душі.

Професія шоколатьє сьогодні, як і триста років тому, все ще є дивиною. І все так само складно уявити собі людину, здатну вручну створити такі ласощі. Саме створити, а не зробити, так як процес створення шоколаду вручну схожий на чаклунство, нереальне дійство.

Який же він, справжній шоколатьє, в чому його завдання?

Шоколатьє (англ. Chocolatier) – це майстер зі створення шоколаду. На кондитерських фабриках його називають просто технологом, та й фабричний шоколад складно назвати мистецтвом – стандартна плитка шоколаду в яскравій обгортці здатна задовольнити потребу організму в шоколадній порції солодкого, але дати відчути справжню насолоду – малоймовірно.

Тільки шоколад, створений вручну, без хімічних добавок і ароматизаторів, замінників, у вміло підібраних пропорціях інгредієнтів розповість про почуття і настрої, вкладених в нього автором і принесе справжню насолоду. Не дивлячись на романтичність образу професії шоколатьє, представник цієї професії повинен володіти такими не завжди романтичними якостями:

  • фізична сила і витривалість – робота в жаркому цеху при постійному фізичному напруженні найчастіше не під силу жінкам;
  • бути трохи хіміком і трохи фізиком, щоб розбиратися в процесі приготування шоколаду;
  • бути дизайнером в душі, щоб оформляти власні шедеври в привабливі шоколадки;
  • мати прекрасну смакову пам’ять, почуття міри.

Крім приготування шоколадних виробів, шоколатьє в першу чергу займається виготовленням нових смаків і ідей, розробляє нові рецепти, начинки, дегустує і пробує, пробує – поки результат не задовольнить його самого. Народження нового смаку – це як створення літературного шедевра – іноді все відбувається само собою і виходить з першого разу, а іноді новий рецепт доводиться «вимучувати».

Професія шоколатьє як джерело доходів

Праця хорошого шоколатьє, що знає толк у своїй справі, добре оплачується роботодавцем. Звичайно, не варто розраховувати, що маючи за плечима просто курси і без досвіду роботи в даній сфері Вам запропонують захмарні гроші, але пропрацювавши в цій справі достатню кількість років і маючи певні успіхи, буде чим аргументувати на співбесіді і при перегляді зарплати – професійний шоколатьє застава успішних продажів, тому жоден роботодавець не стане скупитися, бачачи перед собою талановитого працівника.

Ще один варіант реалізації себе як шоколатьє – це відкриття власного шоколадного магазинчика. Звичайно, досвід шоколадоваріння для започаткування власної справи повинен бути безперечно багатим, інакше убогий вибір ремісничого шоколаду та інших шоколадних виробів не залишить шансів на успіх. Щедрий асортимент, багатство смаків і несподіваних сполучень, новинки, сезонні і лімітовані серії, можливість виконання індивідуальних замовлень – ось що буде залучати клієнтів до шоколадному бутіку.

Відчуваючи в собі достатній потенціал, можна освоїти нескладну на перший погляд професію шоколатьє. Для цього немає необхідності отримувати ще одну вищу освіту, таким умінням навчають на спеціальних курсах. Але слід розуміти, що курси – це універсальні базові знання, які не достатні для повноцінного володіння професією. Майстерність шоколатьє приходить тільки з власним досвідом. Хорошим плюсом до власних напрацювань стануть різні майстер-класи від шоколатьє міжнародного масштабу.

Деякі відомі шоколатьє починали пробувати себе як домашній шоколатьє. І тільки накопичивши достатньо досвіду і знань вони всерйоз починали сприймати себе в шоколадній справі і переходили до відкриття власних шоколадних магазинчиків. Осягати науку домашнього шоколатьє можна не поспішаючи, виважено підійти до вивчення всіх інгредієнтів, можна проекспериментувати з пропорціями, дегустувати і давати дегустувати близьким – їхня думка часом важливіша думки самого вчителя. І головне – процес приготування шоколаду вимагає особливого настрою душі і уважності до деталей, тоді одержуваний досвід не зведеться до порожнього стояння біля плити.

Ремісничий шоколад

Ремісничий шоколад і є шоколад, створений вручну, а не на обладнанні фабрики. Ціна ремісничого шоколаду значно вища виробничого – у ціну закладені вартість якісних інгредієнтів, часом ввезених в країну за індивідуальним замовленням шоколатьє, і ручна праця майстра. І якщо додати до цього ще й унікальний рецепт, стане зрозуміло чому гурмани віддають перевагу саме такому шоколаду.

Для виробництва ремісничого шоколаду використовують тільки натуральні інгредієнти: какао-порошок тільки власноруч свіжоперемелений, ароматизатори і добавки тільки з натуральної сировини (цедра апельсина, натуральна кориця та ін.), Як правило, в такий шоколад не додаються рослинні жири, тільки какао-олія. Саме тому ремісничий шоколад по праву вважається елітним і неперевершеним за своїми смаковими якостями.

Сьогодні шоколад не тільки улюблені всіма ласощі, він став частиною мистецтва і національних цінностей – у багатьох країнах існують музеї шоколаду, де можна вивчити його історію, познайомитися з неймовірною різноманітністю його видів, продегустувати та насолодитися шоколадними шедеврами.

, , , переглядів: 5 268

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *