Для підтримки тонусу організму людини необхідний певний набір вітамінів, які містяться в різних травах, деяких спеціях і коренях рослин. Як отримати їх в достатній кількості? І відповідь дуже проста, можна приготувати вітамінний чай. Одна чашка цього простого у приготуванні, напою що тонізує принесе вам бадьорість і забезпечить потрібною кількістю вітамінів на цілу добу.
Готуємо вітамінний чай!
Інгредієнти для приготування вітамінного чаю:
- Корінь імбиру – 300 грам
- Лимон – 1 штуки
- М’ята свіжа листя – 6 – 8 листочків
- Шипшина сушений мелений – 4 столові ложки
- Лимонник сушений мелений – 1 столова ложка
- Кориця мелена – 1 столова ложка
- Гібіскус сушені квіти – 1 чайна ложка
- Кріп сушений – 1 чайна ложка
- Цедра апельсина сушена – 1 чайна ложка
- Мед – 4 столові ложки
- Вода чиста дистильована – 1 літр
Інвентар:
- Чайна ложка
- Ніж
- Обробна дошка
- Паперові кухонні рушники
- Тарілка – 3 штуки
- Глибока тарілка
- Столова ложка
- Плита
- Глибока каструля з кришкою
- Дрібне сито
- Чашка – 4 штуки
Приготування вітамінного чаю
Крок 1: готуємо інгредієнти
- Одна з переваг вітамінного чаю це те, що ви отримуєте необхідні вітаміни та мінерали в чистому вигляді, які ви не можете отримати, приймаючи будь-які вітамінні добавки. В першу чергу вам знадобиться корінь імбиру, лимон і листя свіжої м’яти.
- Корінь імбиру очистить від шкірки ножем, промийте під проточною водою разом з лимоном і м’ятою. Корінь і лимони обсушити паперовими кухонними рушниками.
- Укладіть імбир на обробну дошку і наріжте пластинами завтовшки до 1 сантиметра, можна тонше. Перекладіть корінь в тарілку.
- Лимон розрізати на 2 частини, з однією з них зніміть цедру, а м’якоту покладіть в тарілку її можна використовувати в будь-якому іншому блюді. Другу частину лимона наріжте кільцями, півкільцями або шматочками і покладіть в іншу тарілку.
- Трави шипшина, лимонник, корицю, гібіскус, фенхель і сушену цедру апельсина змішайте в глибокій тарілці з допомогою столової ложки.
Крок 2: готуємо вітамінний чай
- Увімкніть плиту на середній рівень і поставте на неї глибоку каструлю з потрібним вам кількістю чистої дистильованої води. Закиньте в закипілу воду корінь імбиру, прикрутіть плиту на маленький рівень і варіть імбир 15 хвилин під закритою кришкою. Потім додайте листя м’яти та лимонну цедру і варіть ще масу 5 хвилин.
- Через 5 хвилин додайте сушені трави в кількості 4 столові ложки на 1 літр води. Решту суміш з трав укладіть в чисту суху банку, і закрийте кришкою, наступного разу, коли ви захочете скуштувати цей напій, що бадьорить вам вже не треба буде змішувати трави, суміш з них буде у вас під рукою.
- Проваріть трави протягом 5 хвилин на слабкому вогні під закритою кришкою. Після вимкніть плиту та дайте чаю настоятися 30 хвилин в каструлі. За цей час розпарені трави випустять всі свої поживні речовини. Готовий чай процідіть через дрібне сито в миску, столовою ложкою покладіть в нього відварені шматочки імбиру, додайте пару шматочків нарізаного лимона і заправте столовою ложкою меду.
Крок 3: подаємо вітамінний чай
Вітамінний чай подається у великих чашках разом відвареними шматочками кореня імбиру і медом. Такий чай не вимагає доповнень у вигляді цукру, його приємно пити вприкуску з солодощами. Вітамінний чай, приготований за цим рецептом, освіжає, зволожує, живить організм необхідними вітамінами та мінералами, а також цей напій володіє цілющими властивостями. Вітамінний чай незамінний в будь-який час року.
Поради
- Не міняйте рецептуру чаю: плоди шипшини дають напою вітамін С, А, В, Е, кальцій, залізо, марганець, селен і цинк. Лимонник дає марганець, кальцій, залізо і магній. Кориця приносить зігрівальний ефект і покращує травлення. Гібіскус містить високу кількість вітаміну С і відомий своїми змащувальними властивостями. Насіння фенхелю покращує травлення, запобігає колікам і дуже корисний для матерів що годують. Цедра апельсина і лимона багата вітаміном С, збагачує смак і аромат напою. Імбир є протизапальним засобом і допомагає при болях в горлі. Листя м’яти запобігають кашель, а мед має антибактеріальні властивості.
- Не кладіть трав більше ніж написано в рецепті, через те, що більша кількість трав може принести не тільки користь, але і шкоду, перенасичення або отруєння. Правильно приготований чай по рецептурі зазначеної вище, допоможе вам позбутися від застуди, або будь-яких інших вірусних захворювань.
- Такий вид чаю є повністю безпечним напоєм, його можуть вживати як дорослі, так і діти. Але якщо який-небудь з вищевказаних інгредієнтів викликає у вас алергію, слід виключити його зі списку і не додавати в чай під час його приготування.
Смачного!