Різдвяна кутяна Святий вечір

Збір коштів на потреби армії України
05.01.2022

Різдвяна кутяна Святий вечір

Багата різдвяна кутя готується до вечері на Святвечір напередодні дня, коли святкують народження Христа. Зауважте, що кутя на Різдво, як і узвар – це одна з головних страв. Саме вона відкриває вечерю з появою першої зірки, а після завершення Святої Вечері кутю залишають на найпочеснішому місці в будинку – на покутті.

Традиційна кутя — рецепт з пшеницею

Інгредієнти:

  • стакан пшениці
  • 2−3 склянки води
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • дрібка солі
  • 100−150 г маку
  • 100 г родзинок
  • 100 г волоських горіхів
  • 2−3 ст. л. меду

Приготування:

Переберіть і промийте пшеницю. Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч. Якщо ви придбали шліфовану пшеничну крупу, то її замочувати не треба. Потім зваріть пшеницю в товстостінній каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку рослинної олії.

Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину. Родзинки замочіть на 20 хвилин. Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стікла вся зайва рідина. Потім перетріть мак в блендері, кавомолці або м’ясорубці до появи білого «молочка».

У крупу, що охолола, додайте перетертий мак, подрібнені і обсмажені горіхи, родзинки і мед. Перемішайте і подавайте на святковий стіл.

Смачна кутя з рису

Інгредієнти:

  • склянка рису Жасмін
  • 100 г родзинок
  • 100 г горіхів (волоські, мигдаль, кеш’ю або будь-які інші)
  • 100 г маку
  • цукор, кориця, мед

Приготування:

Приготування цієї куті на Різдво виглядає так: промийте рис, залийте його водою і варіть до готовності. Коли рис буде готовий, відкиньте його на друшляк і промийте холодною кип’яченою водою. Попередньо замочені родзинки змішайте з подрібненими горіхами, цукром і корицею. Додайте цю суміш до рису і полийте медом або цукровим сиропом.

 За бажанням, в цей рецепт можна додати ягоди, цукати, мармелад або варення. Все залежить від вашої фантазії і смакових уподобань.

Кутя з халвою і шоколадом

 Інгредієнти:
  • півсклянки пшениці
  • 100 г халви
  • 50 г шоколаду
  • 100 г горіхів
  • 100 г маку
  • цукор, мед

Приготування:

Якщо не знаєте, що приготувати на Різдво 2021, урізноманіть звичне різдвяне меню оригінальної кутею з халвою. Для цього зваріть пшеницю, як зазначено в першому рецепті. Запарте мак окропом, потім розітріть його до появи «молочка» і додайте цукор. Обсмажте подрібнені горіхи. Замочіть родзинки. Наріжте кубиками халву, а шоколад — невеликими шматочками.

Змішайте готову пшеницю з маком, горіхами, родзинками, халвою і шоколадом. Полийте медом. Якщо кутя з халвою вийде дуже густою, додайте трохи кип’яченої води і ще раз перемішайте.

Кутя з булгура

Інгредієнти:

  • склянка булгура
  • 2 ст. л. кунжуту
  • 2 ст. л. насіння соняшника
  • 100 г маку
  • 100 г родзинок
  • 100 г горіхів
  • цукор, мед, щіпка солі

Приготування:

Приготування куті на Різдво — це щорічний святковий ритуал. З року в рік кожній господині хочеться оновити свій звичний рецепт або спробувати приготувати кутю по-новому. Пропонуємо нестандартний рецепт куті з булгуром замість традиційної пшениці.

Зваріть булгур в трохи підсоленій воді протягом 15−20 хвилин до м’якості. Поки крупа вариться і остигає, замочіть родзинки і мак, подрібніть горіхи. Розімніть мак до отримання «молочка» і змішайте його з медом. Змішайте булгур з медовим маком, родзинками, горіхами, насінням і кунжутом.

Кутя різдвяна з перловки

Інгредієнти:

  • склянка перлової крупи
  • 150 г маку
  • 100 г горіхів
  • 50 г родзинок
  • мед, цукор, півсклянки вершків

Приготування:

З перлової крупи виходить дуже смачна кутя на Різдво. Промийте перлову крупу, залийте водою у співвідношенні 1:3 і варіть до готовності. Поки крупа вариться і остигає, замочіть мак і родзинки. Потім розітріть мак до появи «молочка». Додайте до перловки мак, родзинки, подрібнені підсмажені горіхи, мед і цукор. Залийте вершками і перемішайте.

Кутя в мультиварці

Полба — старовинна пшениця, яку в наші дні можна знайти в напівдикому вигляді. Вона менш калорійна, багата поживними речовинами і саме їй надають перевагу шанувальники ЗСЖ. Приготування полби вимагає тривалого часу.

Інгредієнти на 4−6 порцій:

  • 400 г полби або пшениці
  • 50 г маку
  • 100 г родзинок
  • 3 ст.л. меду
  • 100 г волоського горіха
  • 4−6 склянок узвару

1. Полбу промити і залити холодною водою на 2 години.

2. У чашу мультиварки влити 2 склянки води, закип’ятити на режимі «варіння» (110°С), в киплячу воду всипати промитий мак і проварити 1 хвилину, після чого залишити мак в мультиварці під кришкою на ще 30 хвилин. Злити ⅔ води, охолодити, пересипати мак з водою в стакан блендера і перебити.

3. Злити воду з пшениці. У чашу мультиварки влити 1 л води і додати крупу. На програмі для рису або плову (105°С) довести крупу до кипіння при відкритій кришці. Закрити чашу мультиварки. Готувати в режимі «каша» (90°С) 1,5 години. За цей час крупа повинна набрякнути і увібрати майже всю воду.

4. Додати промиті родзинки, медом і мак, перемішати і готувати ще 30 хвилин в режимі «каша».

5. Розкладіть кутю в тарілки або горнятка, посипте горіхами або додайте узвар. Святкова різдвяна кутя готова.

 

Кутя на мигдальному молоці

Не всі люблять поєднання узвару і пшениці. В цьому випадку кутю можна залити чимось на власний смак, наприклад, мигдальним молоком, яке також відноситься до пісних продуктів. Рецепт для приготування святкової каші можна вибрати будь-який з наведених вище. добре смакуватиме така кутя зі шматочк\ками свіжих фруктів (ківі, апельсин).

переглядів: 545

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *