Салат із нітратів: чим небезпечні ранні овочі та як вберегтися від отруєння

04.05.2019

Салат із нітратів: чим небезпечні ранні овочі та як вберегтися від отруєння

В Україні буяє весна, а значить стартував сезон ранніх овочів. І хоча ціни на них зараз відчутно вищі літніх, багато людей з задоволенням купують їх у бажанні підживити свій організм вітамінами після зими. Проте варто бути обачними, адже замість украплення імунітету ви можете потрапити на лікарняне ліжко з отруєнням нітратами.

Нітрати самі по собі не є небезпечними. По суті це солі азотної кислоти, які містяться в навколишньому середовищі. Природні нітрати є у всіх фруктах, овочах і зелені, проте в безпечній кількості для людини. Їх рівень у рослинах може стати небезпечно високим, якщо фермери навмисно будуть стимулювати добривами їх зростання. Про це повідомляють у Держслужбі з питань безпеки продуктів та захисту прав покупців.

Відомо, що навесні 2019 року на ринки України вже не змогли потрапити 15 тонн ранніх овочів і фруктів. Вони не змогли пройти тест на нітрати, який є обов’язковим для всіх ранніх овочів. Лабораторії є при кожному офіційному ринку, а в супермаркети вони приходять вже після проходження контролю в лабораторіях.

“В основному зараз перше місце за кількістю випадків перевищення нітратів займає редис, далі йде огірок, капуста. В інших ранніх овочах випадки перевищення допустимих норм бувають, але це радше поодинокі випадки”, – зазначають фахівці. Важливо берегти здоров’я і не бояться цікавитися у продавців наявністю документів, які засвідчують походження, якість та безпеку овочів.

, , переглядів: 204



Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *