Щедрий вечір: які страви приготувати для багатого столу рівнянам?

Збір коштів на потреби армії України
13.01.2022

Щедрий вечір: які страви приготувати для багатого столу рівнянам?

За традицією, ввечері 13 січня вся родина збирається на святкову вечерю, яку називають Щедрий вечір. Святковий стіл обов’язково повинен бути багатим та щедрим, адже піст вже позаду.

В цей вечір українці переважно готують різноманітні прості та традиційні страви. Щоб святкова вечеря вдалася треба заздалегідь спланувати меню на Щедрий вечір.

Тож що приготувати на щедру вечерю?

Без якої страви не буває Щедрого вечора? Звісно ж, без куті! Кутю українці обов’язково готували на три свята: багату — в переддень Різдва, щедру — перед Старим Новим роком, а голодну — на Водохреща. Рецепт її був майже однаковий, проте різдвяна кутя неодмінно мала бути пісною, а ось на Щедрий вечір у неї додавали вершкове масло чи молоко, а дехто — і смалець!

Інгредієнти для куті — невипадкові, адже ця обрядова страва — особлива. Пшениця — символ добробуту і гарного врожаю, мак — це зірки на небі, мед означає здоров’я, горішки — достаток, а родзинки — любов.

Як і на Різдво, у Щедрий вечір на столі, окрім куті, обов’язково повинні бути ще й такі ритуальні страви, як узвар, голубці, риба, вареники, млинці та пироги. Зі свинячих ніг колись, за давнім звичаєм, варили холодець — аби в людей не боліли ноги. Дехто ще й різав на свято чорну курку — вважалося, що тоді інші кури будуть добре нестися.

На святковому столі були присутні також страви з яєць і сиру: яєчня, запіканки і бабки. А ось птицю і рибу їсти в новорічну ніч було поганою прикметою, тому що вважалося, що щастя відлетить або втече з дому.

Дівчата пекли обрядові булочки – балабушки, за якими ворожили на судженого: балабушки розкладали на лавці і запускали голодного собаку, чию балабушку вона хапала – та дівчина першою і вийде заміж. Подавали до столу вареники з сюрпризами: всередину кожного вареника додавали різні незвичайні начинки. Якщо комусь попадалася квасоля – до дітей, гудзик – до обновки, цукор – до хорошого життя, сіль – до важкого життя, перець – до несподіванок, мотузочок – до дороги, копієчка – до грошей.

Ворожіння на куті в Старий Новий рік:

– Якщо вона вилазила за межі горщика – бути біді;

– Якщо горщик з кутею лопнув – це до нещастя;

– Якщо кутя вийшла рум’яна і розварена – це на щастя і благополуччя в сім’ї;

– Якщо кутя дрібна і бліда – до нещастя і хвороби.

Якщо каша вдавалася, її з’їдали майже відразу, якщо ні – викидали на заході в річку. Узвар пили зазвичай в завершенні трапези, а сухофрукти, як символ родючості, роздавали дітям та молоді, щоб вони росли і були здорові.

 

Сучасні господині часто відходять від традиційних страв, готують щось нове, сучасне, або з замовляють доставку

, , , переглядів: 1 261

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *