Що робити з опалими яблуками

27.10.2022

Що робити з опалими яблуками в саду? Це питання починає хвилювати садівників ще у липні, коли дозрівають перші яблука та майже до кінця теплої осені. Із цим процесом пов’язано багато думок, міфів та навіть “страшилок”, які змусять кожного відчайдушного господаря бігати по ділянці та збирати плоди. Та чи насправді гнилі яблука можуть нашкодити вашому саду – дізнаємося у статті.

опалі яблука

Чи можна залишати опалі яблука під яблунею

Існує міф пов’язаний із тим, що плоди яблуні містять органічні кислоти. Велика концентрація яблук на ділянці може закислити ґрунт, що погано позначиться на більшості садових культур. Але концентрація кислот у м’якоті не перевищує 1%, тому плоди не здатні зробити землю стабільно кислою. Навпаки, такі кислоти дуже люблять корисні для субстрату мікроорганізми.

Плоди – це не кислотний акумулятор, вони швидко розкладаються і стають бажаним кормом для земних жителів. Щоб не довелося шкодувати про велику кількість втрат, до замовлення саджанця варто прорахувати можливості врожайності обраного сорту. Тоді у вас буде час, щоб впоратися із рясним плодоношенням. Десятки та навіть сотні падалок не порушать кислотний баланс на ділянці

Чи можна закопувати яблука у землю

Другий міф пов’язаний із поширенням інфекцій, які несуть у собі плоди. Усередині яблука справді величезна кількість бактерій. Основні хвороби, які вони викликають: парша (темно-сірі плями на плодах та листі), борошниста роса (світлий наліт на листі та суцвіттях, який знижує врожайність на 50-80%), моноліоз (плід гниє, зморщується та “муміфікується”). Всі ці інфекції досить швидко інактивуються у ґрунті, тому падалицю достатньо прикопати або відправити до компостної ями.

Небезпеку поширення інфекцій становлять “муміфіковані” плоди, які залишаються зимувати на гілках. Їх потрібно обов’язково прибирати з дерева, одразу як вони було помічені. Опалені яблука не є небезпечними, а що можна з ними робити, дізнайтеся далі.

Відмінне добриво із опалих яблук

Оскільки будь-які плоди є органікою, вони прекрасно підходять для створення якісного компосту. Проте тут існує кілька важливих правил:

  • використовуйте лише плоди без явних ознак грибкових інфекцій;
  • плоди з хворого дерева не підходять для створення компосту, також не варто використовувати фрукти, якщо вони піддалися нападу шкідників;
  • не беріть яблука, які оброблялися пестицидами протягом останніх 3 місяців;
  • для отримання підгодівлі, яка буде багатою на корисні речовини, варто поєднувати падалицю з бадиллям городніх культур, опалим листям, сухою травою.

При великій кількості плодів, потрібно вжити заходів щодо регулювання кислотності та попередження появи мушок. То чи можна опалі гнилі яблука закопувати в саду чи класти в компост? Так, але з виконанням кількох умов. Кислотність нейтралізує додавання золи, підходить і доломітове борошно. А мошки не заведуться, якщо кожен шар падалиці пересипати п’ятнадцяти сантиметровим шаром землі.

Добриво з падалиці люблять різні садові культури: смородина, малина, аґрус, горобина. Приготуйте рів глибиною 15 см з відстанню 10-20 см від стовбура куща чи деревця. Яблука дрібно порубайте, перемішайте із землею, скошеною травою. Сумішшю заповніть канавку, зверху засипте опале листя і перегній. Останній шар – садова земля.

Кислотне добриво для гортензій

Вважається, що падалицю добре прикопувати до гортензій, оскільки ця рослина любить кислий ґрунт. Справді, після закладення опалих яблук під гортензії кислотність ґрунту підвищується.

Зверніть увагу: Тим не менш, це не означає протилежного. А саме, що яблучна падалиця може надмірно закислити ґрунт, через що страждатимуть усі інші рослини. Не бійтеся, цього не станеться!

Інша справа, якщо у вас спочатку кислий ґрунт. Тоді, щоб нейтралізувати зайву кислотність, вам слід насипати поверх яблук деревну золу, доломітове борошно, крейду або вапно (1 склянка на 1 кв. метр).

Джерело: https://news.uaportal.com/

 

 

, , , переглядів: 937

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *