Що відбувається з тілом, коли ви виходите на мороз

18.02.2021

Цієї зими випала чимала кількість снігу. Ми вирішили з’ясувати, як впливають холоди на наше тіло. Виявилося, низькі температури по-різному позначаються на різних частинах тіла. Доктор Деніел Аткінсон пояснює, як саме і що нам з цим робити, інформує Ukr.Media.

Мозок

Гіпоталамус у мозку реагує на сигнали нервових закінчень, що реагують на холод, і виділяє гормони, щоб регулювати температуру тіла та зберігати життєво важливі органи у теплі. При цьому кровоносні судини через низькі температури звужуються. Коли організм піддається сильним холодам протягом тривалого періоду (під час переохолодження), функція гіпоталамуса може вплинути на процес мислення, тому людина під час обмороження може втратити здатність чітко мислити.

Серце

Взимку організму потрібно буде споживати більше кисню і перекачувати більше крові навколо життєво важливих органів, щоб зігрітися, тому серце прискорюється, щоб задовольнити цю потребу.

Пальці рук і ніг

Порушення кровотоку особливо впливає на відкриті пальці рук і ніг (це відразу стає помітним, тому що пальці білішають, а потім синішають), що призводить до оніміння і, у підсумку, до болю та утворення пухирів (обмороження). У запущених випадках тканина, що піддавалася тривалому впливу негативних температур (глибоке обмороження), може загинути (починається некроз) і зажадати хірургічного видалення. Але для цього потрібно провести на сильному морозі без одягу не менше 30 хвилин.

Волосся

Гормони, що виділяються гіпоталамусом, змушують нашу шкіру діяти як ізолятор, утримуючи тепло тіла. Це призводить до того, що волосся прилипає до тіла, а на шкірі з’являються мурашки.

Ніс

Шкіра всередині носа може стати сухою, потріскатися і стати сприйнятливою до подразнення.

Легені

Зазвичай ніс, рот і горло зігрівають та зволожують повітря, перш ніж воно досягне легенів. Але якщо повітря занадто холодне, воно не встигає зігрітися, через це м’язова тканина дихальних шляхів може посмикуватися і спазмуватися, що призводить до утруднення дихання і кашлю. Тому сухе холодне повітря може стати причиною загострення нападів у астматиків.

 

Губи

Тонка шкіра губ може сохнути, стоншуватися і тріскатися на морозі. Тож не забувайте захищати її більш ретельно, ніж зазвичай.

М’язи

Коли ми виходимо на мороз, у перші хвилини у нашому тілі може відбуватися мимовільне скорочення м’язів (це потрібно організму, щоб виробити енергію і посилити циркуляцію крові). Ми при цьому відчуваємо легке тремтіння. Після того як тіло звикне до низької температури, тремтіння минає.

Судини

Кровоносні судини стискаються, щоб швидше гнати кисень до важливих органів. Гормони, що виділяються гіпоталамусом, дають саме такий сигнал судинам — забезпечити кровотоком життєво важливі органи; а ось ті органи, що не є пріоритетними, не отримують достатньо кисню. До таких частин тіла належать наші кінцівки.

Шкіра

Холодна погода може викликати кропив’янку. Це алергічна реакція, що викликає появу червоних, схожих на висип, роздутих плям на шкірі.

Сечостатева система

Не дивуйтеся, якщо зараз ви стали частіше ходити до туалету. Це пов’язано з тим, що підвищення артеріального тиску змушує нирки відфільтровувати більше рідини з крові, що може призвести до підвищеної потреби у сечовипусканні.

Що ж нам з цим робити?

Доктор Аткінсон попереджає, що вжиття запобіжних заходів для захисту нашого здоров’я у холодну погоду є важливішим, ніж ми думаємо. Тому що за умови сильного падіння температури наш організм стає більш сприйнятливим до хвороб. “Холод — це не лише неприємне явище, важливо пам’ятати про значні ризики для здоров’я, які являє собою сувора холодна погода, і вживати відповідних заходів для захисту”.

Теплий одяг

Переконайтеся, що ви виходите на вулицю, тепло одягнувшись. Термобілизна або кілька шарів одягу, теплі рукавички і товсті шкарпетки (не забувайте, що кінцівки вимагають особливого захисту). Вважається, що через голову ми втрачаємо 7-10 відсотків тепла тіла, тому виходити на мороз без головного убору дуже ризиковано. Саме шапка допомагає підтримувати температуру тіла.

Спробуйте обмежити час свого перебування на вулиці

За наявності від’ємних температур намагайтеся не проводити на вулиці багато часу. А якщо вам все ж таки хочеться або потрібно вийти на вулицю надовго, дивіться пункт, написаний вище.

Рухайтесь

Чим більше ви не рухаєтеся, тим швидше змерзнете. Тому намагайтеся залишатися активними, навіть якщо перебуваєте у приміщенні.

З’їжте або випийте щось гаряче

Під час холодної погоди гарячі страви та напої допомагають тілу підтримувати здорову внутрішню температуру.

Будьте обережними на льоду

Якщо ви все ж таки виходите на вулицю, намагайтеся не ходити по обмерзлих, слизьких поверхнях, щоб знизити ймовірність падіння; і використовуйте взуття з гарним зчепленням з землею.

, , переглядів: 1 249

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *