Користь і шкода пива для організму / Ілюстрація REUTERS

Ми розберемося, в чому користь і шкода пива і як його пити, щоб це було безпечно.

Чим корисно пиво – позитивна сторона

Хміль і ячмінь містять кремній, який зберігає щільність кісток, еластичність суглобів, позитивно впливає на мозок. Але є заковика – процес бродіння зменшує кількість корисних речовин і тоді пиво діє, навпаки, руйнівно.

Шкода пива – підступний склад напою

Крім користі, є і шкідливі речовини: сивушні масла, альдегіди, ефіри та метанол. Саме через них ви відчуваєте сп’яніння (порушення координації, сплутаність свідомості). При регулярному вживанні розвиваються ознаки алкоголізму. Підвищується тривожність, з’являється тремор рук, лінь, агресія, брехливість, уповільнена реакція.

Кобальт у складі пива призводить до серцевої недостатності, причому, незалежно від віку.

Шкода пива для чоловіків і жінок

Фітогормони у складі напою призводять до змін в організмі. Чоловік перетворюється на жінку: збільшується живіт, ростуть грудні залози, м’язи втрачають тонус. Людина старіє швидше, сперматозоїди стають неактивними, їх кількість зменшується.

Знижується лібідо, починаються проблеми з ерекцією, в результаті настає імпотенція.

Жінки також змінюються зовні: з’являються вусики, шкіра набуває землистого відтінку, на обличчі стають видні капіляри. Голос грубіє, а фігура знаходить незграбні обриси. Велика кількість пива в раціоні призводить до порушення менструального циклу і проблем з виношуванням дитини.

Жінки, які страждають пивним алкоголізмом, частіше за інших піддаються розвитку раку молочної залози.

Чому від пива товстіють і як цього уникнути

Поява “пивного животика” – поширене явище у чоловіків. Однак, це не норма.

Якщо не виходити за рамки дозволеного, то світле пиво діє позитивно:

  • покращує травні процеси;
  • стимулює виділення шлункового соку;
  • допомагає перетравлювати їжу;
  • прискорює обмін речовин.

Темне пиво за калорійністю схоже зі знежиреним молоком або будь-яким газованим напоєм. Найчастіше, ми набираємо вагу не через пиво, а через закуски: сушену рибу, чипси – горіхи. Вуглекислий газ і дріжджі розширюють шлунок, а спирт дратує рецептори травного тракту і блокує центри насичення. Це причина, по якій нам хочеться їсти.

Безалкогольне – значить нешкідливе?

Напис “0%” на банці з пивом оманливий. Невеликий вміст спирту в складі присутній – близько 1.5%. Тобто, наслідки для організму будуть такими ж, просто в менших масштабах. До того ж в безалкогольному пиві більше кобальту, а це – навантаження на серцево-судинну систему.

Кому не можна пити пиво категорично

Кому пиво протипоказано:

  • дітям і підліткам до 18 років;
  • вагітним (ігнорування ради може вплинути на схильність дитини до алкоголізму);
  • при плануванні вагітності;
  • під час годування груддю;
  • людям, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, діабетом, серцево-судинними захворюваннями.

Всі інші люди можуть порадувати себе “пінним”, але в межах норми: для чоловіків – 1 літр, для жінок – 500 мл. Щодня, звичайно, робити це не варто.