Собака і кліщі: як уберегти від паразитів домашніх улюбленців

05.07.2022

У парках і лісах стає все більше кліщів. Ці паразити особливо небезпечні для домашніх тварин, тому що переносять важкі хвороби. У зону ризику під час прогулянок, передусім, потрапляють собаки. Тому господарі шукають способи вберегти домашніх улюбленців від кліщів.

Як не наразити на небезпеку себе та свого улюбленця – розбиралася кореспондент “Сьогодні” Віра Качмар.

Грозний на вигляд, але спокійний і не агресивний. Бультер’єр Рашпіль гуляє парком. Тим часом його господареві турбот вистачає. З потеплінням активізувалися кліщі.

“Періодично чіплялися. Не часто. Але так раз на місяць, раз в два місяці якийсь піддохший кліщ так, попадався”, – говорить кінолог Сергій Шаргородський.

Вчений акаролог Павло Балан звертає увагу: не варто недооцінювати небезпеку кліщів для тварин.

“Для собак головна небезпека – це так звані піроплазмози. Ці одноклітинні паразитують в еритроцитах собак, – каже Павло Балан і додає, – підступність укусу кліща ще і в тому, що перші прояви зараження можуть з’явитися тільки через три тижні”.

Ветлікар Ольга Лампіга зауважує: “Млявість, відсутність апетиту, відмова від корму, зниження активності тварини. Дуже часто супроводжується підвищенням температури”.

Захистити тварину від захворювання можуть спеціальні вакцини, краплі або пігулки.

“Є оральні препарати, які задаються. Вони з’явилися порівняно недавно на ринку України. Чим зручні: даються раз на три місяці, мають пролонговану дію. Є ті, які задаються раз на місяць”, – розповідає Ольга Лампіга.

Пігулки на рослинній основі обрав і Сергій Шаргородський для власного пса.

“В принципі, як варіант, можна згодувати собаці таблетку. Вона досить смачна. Зараз я розламав, щоб ви побачили, що собачка із задоволенням їсть”, – ділиться кінолог Сергій Шаргородський.

А ось до власноруч виготовлених засобів від кліщів фахівець ставиться скептично – ризикувати здоров’ям вихованця не хоче.

“Мені було достатньо рекомендацій фахівців і автентичності препарату”, – говорить кінолог Сергій Шаргородський.

Джерело: https://lifestyle.segodnya.ua/

 

переглядів: 527

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *