Сьогодні рівнянам покажуть фільм про Голодомор

01.12.2021

Це перший художній фільм про голодомор в Україні, який був знятий на чорно-білу плівку і виглядає як документальна кінохроніка. Однак, навіть знання про те, що всі кадри в ньому – постановочні, не робить його менш страшним і чесним.

ВХІД ВІЛЬНИЙ!
ПРО ТВОРЦІВ ФІЛЬМУ
👥 Головна чоловіча роль належить легендарному Георгію Івановичу Морозюку, який до останнього подиху служив театру і знявся у понад 30-ти кінострічках.
👥 Фільм став першою повнометражною картиною Олеся Янчука, який знімав фільм, не боячись санкцій з боку влади. У 2014 році став директором кіностудії ім. Довженка, все життя займався і займається створенням і просуванням українського кіно.
👥 Головна героїня фільму, актриса Галина Сулима – одеситка, багато років займається розвитком кіно і кінопроектами в Одесі: створила Міжнародну асоціацію підтримки та розвитку української культури, арт-хаусний проект «Вогні великого міста», різноманітні тематичні фестивалі.
👥 В епізодичній ролі худого діда, який говорить сину Мирона, Андрієві тікати, виступив колишній в’язень Соловків, який відсидів там 25 років.
ПРО ЗЙОМКИ
🎞 Сцена жнив знімалась на Полтавщині.
🎞 Для зйомок епізодів масовки були залучені селяни з навколишніх сіл.
🎞 Епізоди в зруйнованій церкві знімались в церкві на Чернігівщині, в околицях міста Прилуки, яка на момент зйомок була в такому стані, в якому її залишили більшовики — повністю зруйнована. Сцена Служби Божої на початку фільму знімалась в тій самій церкві — після зйомок основних епізодів церкву відреставрували і зняли в ній Службу. Церква продовжила функціонувати і після зйомок.
🎞 Епізод, де більшовики викидають з поїзда тіла розстріляних селян, знімався на Київщині за участі професійних каскадерів.
🎞 Один з головних історичних консультантів фільму, історик Джеймс Мейс, який вивчав події Голодомору, знявся в епізодичній ролі американського журналіста Волтера Дюранті, який підтримував радянську владу і приховував події Голодомору. Ця сцена не потрапила в кінцевий варіант фільму.
🎞 Закадровий текст в кінці фільму «Діти остання година! А що чули були, що антихрист іде, а тепер з’явилось багато антихристів… Із нас вони вийшли, та до нас не належали» — цитата із Біблії (Іоана 2:18-19).
ПРО ПРОКАТ
📽 Фільм вийшов в прокат на телебаченні на каналі УТ-1 напередодні Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року, за яким Україна набула незалежності – 30 листопада 1991 року Резонанс перевершив всі очікування. Фільм подивилася практично вся країна.
📽 Наступного дня після прем’єри газета The New York Times писала, що картина підняла процентне число голосів за незалежність України.
📽 На момент створення фільму не існувало слова Голодомор, не був прийнятий закон, що кваліфікує голод 1932-33 років як геноцид українського народу.
📽 Фільм знімався на Кіностудія ім. Довженка на добровільні кошти. Головним продюсером фільму виступив закарпатський банк «Лісбанк», який мав отримати частку прибутків від прокату. Однак, переглянувши готовий фільм, продюсери були настільки розчулені, що вирішили відмовитись від повернення коштів, а наполягли на тому, щоб фільм побачили якомога більше людей
📽 В знімальної групи була ідея відправити одну з копій фільму Лазару Кагановичу — одному з ініціаторів проведення Голодомору 1932-33 років. Однак цього не сталося — в останній день зйомок фільму Каганович помер.
, переглядів: 1 093

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *